Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kárpótolják a náci katonák norvég gyerekeit

2005. november 9. 13:00

<

Megbélyegzett életek

Lebensborn-óvoda

A ma hatvannegyedik évében járó Karl-Otto Zinken 1941-ben született. Világrajöttét követően a bergeni kikötőváros lebensborn-otthonában helyezték el, ahol - a német hadsereg kényszerű meneküléséig - különlegesen jó gondoskodásban részesült. A háború végén hatalomra kerülő új norvég kormány, amely minden nyomot el akart tüntetni a nácik után, elmegyógyintézetbe zárta őt, és a hozzá hasonló gyerekek ezreit. Az intézményekben éveken keresztül fizikailag súlyosan bántalmazták őket és gyakran kellet elviselniük az orvosok szexuális közeledését is.

Harriet von Nickel, az események másik kárvallottja szintén egy gyerekkori emlékéről számolt be idén októberben a Telegraph újságírójának. "Kilenc vagy tíz éves voltam - mondta - amikor egyszer részeg falubeliek horogkeresztet rajzoltak a homlokomra. Smirglivel dörzsöltem utána a bőröm, hogy megszabaduljak tőle."

Az SS árja-nemző tervének, az "élet szökőkútjaként" is ismert Lebensborn-programnak minden bizonnyal az ABBA zenekar egykori, barna hajú énekesnője, Anni-Frid Lyngstad a legismertebb áldozata. Édesanyja, Synni, sok-sok norvég nőhöz hasonlóan került közeli kapcsolatba egy német katonával, aki mint a megszálló erők tagja tartózkodott akkor Norvégiában. Lakóhelyükön, egy északi faluban, a helyi közösség rossz szemmel nézte a kapcsolatot, s Synni a költözés mellett döntött. Egészen Svédországig menekült lányával, ahol haláláig, a negyvenes évek végéig élt. Anni harminc éves is elmúlt már, amikor először találkozott édesapjával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kárpótolják a náci katonák norvég gyerekeit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra