Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megtalálták a Közel-Kelet első keresztény templomát

2005. november 7. 14:30

<

A felfedezés visszhangja

A felfedezés komoly visszhangot kapott az izraeli és nemzetközi médiában, maga Ariel Sharon miniszterelnök is `lenyűgöző történetnek` nevezte a felfedezést. A Vatikán szintén üdvözölte a templom megtalálását, hiszen szerintük `egy ilyen felfedezés még érdekesebbé teheti Izraelt a keresztények, a katolikus egyház és a világ számára is` - nyilatkozta a Vatikán jeruzsálemi megbízottja, Pietro Sambi érsek.

Stephen Pfann, a Szentföldi Egyetem professzora szerint a második és harmadik század volt az az átmeneti időszak, amikor az emberek újradefiniálták vallásos elképzeléseiket, és viselkedésmódjukat. Szerinte azért különleges a lelet, mert ekkor még üldözték a keresztényeket, így meglepő, hogy ilyen nyíltan megjelenítették Krisztust a mozaikon. "Talán épp ez lehetett az oka a templom elpusztításának is" - mondta a professzor.

Joe Zias antropológus, az Izraeli Régészeti Hatóság egykori vezetője azonban megkérdőjelezte a leletek hitelességét, ugyanis szerinte a negyedik század előtt Izraelben nincs nyoma a keresztény egyháznak. Az épületet szerinte használhatták már korábban is, ám bizonyosan nem keresztény célokra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megtalálták a Közel-Kelet első keresztény templomát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra