Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megtalálták a Közel-Kelet első keresztény templomát

2005. november 7. 14:30

A régészek szerint a megiddói börtön bővítésekor talált épületmaradvány különleges mozaikpadlója és görög nyelvű feliratai arra utalnak, hogy megtalálták a Szentföld első keresztény templomát.

Templom az üldöztetések korából

A börtön átépítését pár hónapja kezdték meg, hogy a mostani méretén felül alkalmassá tegyék 1200 palesztin rab befogadására. Az építkezés előtt ásatásba kezdtek a kijelölt területen, és a munkálatok során 50 fogoly munkáját is igénybe vették a régészek. A mozaikok első nyomait hamar megtalálták, ám időbe telt, mire az egész padlózatot megtisztították. A régészek szerint a templom az i.sz. 3. századból származik, azaz évtizedekkel a konstantini egyházreform előtt épülhetett. A most megtalált leletek így egyedülállóak a térségben, és segítségükkel talán végre sikerülhet megérteni a helyi egyház fejlődésének történetét is.

Forrás: EPA
A templom datálásában a szakértőknek az a mozaik segített, amely egy római tisztviselő és egy Aketous nevű, az egyháznak templomépítésre pénzt adó nő történetét beszéli el. Több helyen megtalálták az ókeresztények szimbólumának számító halat is: így a mozaik szélén és a helyszínen talált görög feliratokat tartalmazó kerámiadarabokon is ez látható. A helyszínen egy ősi asztal - talán az egyik első oltár - maradványai is előkerültek, melynek felirataiból arra következtetnek a régészek, hogy ez lehetett az a kor, amikor a keresztények oltárokat kezdtek használni a templomokban.

Forrás: EPA
A templom helye is figyelemre méltó, ugyanis nem messze innen található a végítélet nagy ütközetét elhozó Armageddon mezeje. A szakértők szerint talán ezzel is indokolható a térség fokozott korai vallásossága, és az, hogy az egyik első püspökség is itt jött létre.

"Biztosnak tekinthető, hogy ez Izrael vagy talán az egész térség legrégibb keresztény templomának maradványa. Vagy akár az egész világé is - bár ezt még korai lenne megmondani" -mondta el Yotam Tepper, az ásatásokat vezető régész az Associated Pressnek. A kutatók most folytatják az ásatásokat, hogy feltárják az épület maradékát, és hogy megtalálják a keresztelőkápolnát is - folytatta Tepper.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megtalálták a Közel-Kelet első keresztény templomát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra