Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Felújították a Rudas fürdő törökkori műemlék gőzrészlegét

2005. október 28. 16:04

December 1-jén nyit, a jövő héten kezdődő műszaki átadást és a próbaüzemet követően, a felújított Rudas fürdő török kori műemlék gőzrészlege.

<

A közel félmilliárd forintos rekonstrukció során avar kori emlékeket is találtak. A feltárás során előkerült műemlékek egy részét, például a törökkori vízvezetékeket, üvegfal mögött, bemutatják.

Műemlékek bemutatása 100 millió forintért

A tavaly áprilisban bezárt gőzfürdő felújítására eredetileg 390 millió forintot szántak. A régészeti feltárások alapján szükségessé vált áttervezéshez, illetve a műemlékek bemutatásához mintegy 100 millió forintot kellett még előteremtenie a cégnek, részben hitelből. A felújítással teljesen megújult a gőzfürdő belső tere. A medencék száma, funkciója nem változott, több lett viszont a kabin. Az épület külső homlokzata továbbra is felújításra szorul. A vezérigazgató reményei szerint rövidesen eredményre vezethetnek a Kincstári Vagyonigazgatósággal zajló tárgyalások. Eszerint az államtól a fővárosi önkormányzat tulajdonába kerülhetne át a műemlékfürdő. Ezután, a Rác fürdőhöz hasonlóan, külső befektető bevonásával korszerűsítenék az egész komplexumot, amelyhez visszaépítenék a második világháborúban lebombázott szállodarészt is.

Mostantól nőknek is

Az 1941 óta csak férfi gőzfürdőként üzemelő létesítményt decembertől nők is felkereshetik majd. Várhatóan hétfőtől szombatig csak férfinap lesz, az este 8 óráig meghosszabbított nyitva tartási időben. Pénteken és szombaton este 10-től hajnali 4 óráig, valamint vasárnap férfiak és nők együtt használhatják majd a gőzrészleget. Decembertől működik már az új időméréses beléptető rendszer is. A napi jegy 2000 forint, a 2 órás jegy 1300 forint lesz. A gőzfürdő és az uszoda egyidejű használatának lehetőségét még vizsgálják.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Felújították a Rudas fürdő törökkori műemlék gőzrészlegét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra