Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Svájci támogatásból újítják fel a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát

2005. október 25. 18:29

A svájci kormány partnerségi támogatása lehetne a forrása a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújításának.

<

A Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát 1872-re építette fel Otto Wagner tervei alapján a budapesti status quo ante közösség. Az épületet 1959-ben bezárták, majd gyors romlásnak indult. A szinte omladozó zsinagógát a nyolcvanas években a hitközség eladta, s bár a felújítás nagyrészt elkészült, a hasznosításra végül nem került sor. Az épület idővel állami tulajdonba került, szeptemberben pedig visszakapta a Mazsihisz: többévi halogatás után aláírtak egy ingatlancsere-megállapodást.

A Carl Lutz Emlékközpont létrehozása fontos lenne Magyarországnak, hiszen funkciót adna egy fontos műemléknek, amely így bekapcsolódhatna Budapest kulturális és közéletébe. Fontos lenne ugyanakkor Svájcnak is, hiszen a néhai diplomatát, aki hatvanezer magyar életét mentette meg 1944-ben, hazájában csaknem elfeledték - mondja Daniel Lipschits, aki a napokban konkrét tárgyalásokat is folytat a magyar kormánnyal a terv megvalósítása érdekében.

Elképzelései szerint a Rumbach Sebestyén utcára nyíló hajdani iskolaépületet olyan civil szervezetek székhelyévé tennék, amelyek a megkülönböztetés ellen, az emberi jogok és a demokrácia védelmében dolgoznak. Ez az oktatási és nevelési központ egyben kutatóhely és konferencia-helyszín is lehetne. Ebből is fakadna a hajdani zsinagógatér kettős funkciója, amely a műemléki helyreállítást követően több száz személyes konferencia-központként, illetve kulturális térként működhetne - koncertek, színielőadások, filmvetítések kaphatnának itt helyet -, ünnepek idején azonban az eredeti térkiosztásnak megfelelően istentiszteleteket is tarthatnának benne.

A program része egy föld alatti új bővítmény is, amely hangsúlyos építészeti produktumként, önálló bejárattal, a műemléktől elkülönülve jöhetne létre. Ennek megtervezése iránt már a világhírű építész, Daniel Libeskind is komoly érdeklődést mutatott. Az elképzelések szerint ez a föld alatti tér `for profit` intézménynek adna helyet: például a magyar filmipar központja kerülhetne ide, vetítőtermekkel, közösségi terekkel, kiállítóhelyiségekkel.

Tovább a cikk folytatásához

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Svájci támogatásból újítják fel a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra