Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egy diktátor élete: Szaddám Huszein élete és pere

2006. november 5. 11:30

Halálra ítélték vasárnap első bagdadi perében Szaddám Huszein volt iraki elnököt, és akasztófán végzi a volt forradalmi bíróság vezetője is. Alábbi cikkünk életének főbb eseményeit vázolja.

<

Halálos ítélet a diktátor ellen

Dudzsail iraki síita faluban 1982-ben 148 embert öltek meg az iraki biztonsági erők, megtorlásul egy Szaddám Huszein elleni merényletkísérlet miatt.

Kihirdették az ítéletet

Az előző rendszer vezető tisztségviselőinek bűnpereiben eljáró iraki különleges törvényszék ítélete szerint akasztófán végzi Szaddám Huszein féltestvére, Barzán at-Tikríti volt titkosszolgálati vezető és a volt forradalmi bíróság vezetője, Avad al-Bandar is. Életfogytiglani börtönbüntetést róttak ki Taha Jaszín Ramadán volt alelnökre, akire az ügyészség a perben szintén halálbüntetést kért. A Baasz párt három további egykori vezető tisztségviselőjére kínzás és gyilkosság bűntette miatt 15 évig terjedő börtönbüntetést szabtak ki, egy negyediket pedig felmentettek.

Az ítélethozatalkor kirobbanó erőszaktól való félelem arról tanúskodik, hogy a volt diktátor elleni per nem hozta meg a kívánt megbékélést Irakban, amely a korábbiaknál is jobban megosztott vallási vonalak mentén. A Szaddámmal rokonszenvező szunnita arabok - de egyes síiták és kurdok is - azt jósolták, hogy a vádlott elleni halálos ítélet lángra lobbantja az országot. Másrészt a volt diktátor által üldözött síiták többségét valószínűleg az bőszítené fel, ha Szaddám megúszná a bitófát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy diktátor élete: Szaddám Huszein élete és pere

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra