Múlt-kor.hu

Befejeződhet a vita Napóleon haláláról

Befejeződhet a vita Napóleon haláláról

2005. október 14. 09:50

Egy nemrég előkerült dokumentum minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a száműzött uralkodó nem mérgezés áldozata lett.

A Múlt-kor többször is foglalkozott a mérgezést alátámasztó elmélettel, bár Napóleon 1821-es hivatalos halotti jegyzőkönyve gyomorrákról szólt.

Nemrég azonban az egyik dél-skóciai kastélyban egy aukcióra szánt hagyaték szétválogatása közben Napóleon halálának hivatalos verzióját bizonyító dokumentumra bukkantak.

Napóleon halála

A leírás valószínűleg 1821. május 6-án keletkezett, Napóleon halála után egy nappal. Az egykori császáron halála után hat - a névtelenség homályába burkolózó - brit katonaorvos hajtott végre boncolást, és a dokumentum valószínűleg egyikük megemlékezése lehetett.

Az aukciósház szakértője szerint a dokumentum teljesen egyedülálló: bizonyítja, hogy Napóleon betegsége milyen fájdalmakkal járt, és milyen különleges állóképességre volt szükség annak elviseléséhez. Az orvos a következő sorokban minden kétséget kizáróan megerősíti, hogy Napóleonnak gyomorrákja volt. A szakértő szerint ez végre pontot tehet a Napóleon meggyilkolásával foglalkozó viták végére.

Kisebb zavart kelthet azonban, hogy a szerző - bár részletesen írta le Napóleon belső szerveit és rákos elváltozásait - nem írta alá a jegyzőkönyvet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Befejeződhet a vita Napóleon haláláról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra