Múlt-kor.hu

Halomsírt találtak Nógrád megyében

2005. október 12. 10:30

Három és félezer éves sírt tártak fel a régészek a Nógrád megyei Szurdokpüspökiben, s benne egy nő és két gyerek csontjait találták meg - értesült az MTI az ásatásokat vezető régésztől.

Bácsmegi Gábor kiemelte: ebből a korszakból Nógrádban ez az első hitelesen feltárt csontvázas temetkezés.  A sír az úgynevezett halomsíros kultúrához tartozik, ami nyugatról jött be a Kárpát-medencébe, és a bronzleletek alapján valószínű, hogy a korai szakaszhoz tartozik.

A szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum régésze elmondta: a hármas temetkezés országosan sem gyakori. Az anya és két gyermeke feltehetően egyszerre halt meg, ami arra utal, hogy komoly betegségben szenvedtek, az erőszakos cselekményt ugyanis nem valószínűsíti semmi. Mindenesetre majd antropológiai vizsgálat deríti ki, hogy mi lehetett a halál oka.

A sírban három, a halotti leplet összefogó pecsétfejű tűt is találtak, a régészek következtetése szerint a három holttestet egy lepelbe tették. A lelőhelyen késő rézkori településrészeket is feltártak, ezek közül a legidősebb 5000 éves. Nem fejtették még meg a megtalált, igen mély sáncárkok titkát, így nem tudják, hogy mi ellen védekeztek a faluban. Feltártak az egykori településeken mély, edénytöredékekkel, pattintott nyílhegyekkel és csonteszközökkel teli gödröket is, de a négy-ötezer évvel ezelőtti házak nem maradtak meg.

Kemencés, földbe mélyített házakat csak a negyedik századból találtak, és az egyikben rábukkantak a deszkapadló maradványaira is - mondta a régész.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Halomsírt találtak Nógrád megyében

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra