Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

5000 éves út vált a modern mezőgazdaság áldozatává

2005. november 17. 12:02

Nagy-Britannia fával borított vaskori útjai a védelmüket biztosító vizes területek kiszáradása miatt a végső pusztulás állapotába kerültek.

<

British Archaeology 2005. novemberi számában megjelent cikk szerint az angliai Somerset vizes területei (Somerset Levels) teljesen elpusztultak a modern mezőgazdaság miatt.

Nagy-Britannia legrégibb útjai több mint 5 ezer évvel ezelőtt épültek.
A Glastonbury melletti vaskori "Lake Village" területét 1897-ben tárták fel,
és máig megőrizte remek állapotát.


Az első szisztematikus kárfelmérést végző kutatók szerint az eredmény "eléggé sokkoló, de nem teljesen váratlan." A kutatást végző régészek vékony kutatóárkokat nyitottak a múlt század végén feltárt prehistórikus helyszínen. Megállapításuk szerint a kár akkor keletkezett, amikor a területet lecsapolták: a második világháború óta használt nagy teljesítményű szivattyúk mellett a régészeti lelőhelyek többsége menthetetlen kárt szenvedett.

Meare vaskori "tófalu", amely a szakmában is nemzetközi hírnévre tett szert, számos részen a víz szintje fölé került, s a kiszáradt fa részek elporladtak. Az elmocsarasodott terület korábban jól megőrizte a mocsárban vezető utat szegélyező cölöpöket, fonott és deszka felületeket, pallókat, halcsapdákat és a falu egyes részeit.

Viszonylag jó állapotban egyedül a terület fő útja, az 5800 évvel ezelőtt épült Sweet Track maradt meg. A vaskori út ma természetvédelmi területen található, ahol az ősi vizes területet megőrizték eredeti állapotában. Szintén jó állapotban maradt a Glastonbury "tófalu" (Lake village), amely egy helyi alapítvány kezelésében áll.

A kutatók szerint, ha magánkézbe kerülnek a környező területek és művelés alá vonják őket, a biztos kiszáradás vár mindkét vaskori emlékre.

A kutatást az English Heritage, a brit Környezetvédelmi Ügynökség valamint a Somerset Megyei Önkományzat finanszírozta. A kutatók szerint a remény az agrár-környezetgazdálkodási programokban rejlik, amelyek önkéntes alapon vállalt környezetkímélő gazdálkodási gyakorlat mellett a gazdálkodók számára kompenzációt ajánlanak kieső jövedelmeik kompenzálására.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

5000 éves út vált a modern mezőgazdaság áldozatává

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra