Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Dávid-kori pecsétet találtak Jeruzsálemben

2005. október 3. 13:00

Egyedülálló régészeti leletre bukkantak a kutatók a jeruzsálemi Templom-hegyen. A helyszínen ez az első írásos emléknek minősülő, feliratot is tartalmazó pecsét.

<

Elveszettnek hitt bizánci mozaikot találtak Izraelben
Dávid király palotájának nyomaira bukkantak
Szenzációs lelet a Júdeai-sivatagban
Újabb régészeti bűntény Jeruzsálemben
Lefordítják Júdás evangéliumát
Örökségvédelmi akcióterv készül a jeruzsálemi óvárosra
Meghamisították a bibliai idők régészeti leleteit
"A maga nemében egyedülálló Dávid-kori lelet" -  fogalmaz dr. Gabriel Barkay, a Bar Ilan Egyetem archeológusa, a múlt hét elején történt jelentős felfedezést bejelentő régészcsoport vezetője - írta a a Jerusalem Post. Az egy centiméternél is kisebb pecsét felülete három sor írást tartalmaz héber nyelven. A sorok egyike feltehetően az egykori tulajdonos nevét rejti, bár egészében véve eddig még nem sikerült megfejteni a szöveg jelentését. A lelet korát tekintve mintegy kétezerhatszáz éves, azaz egészen biztos, hogy az első jeruzsálemi templom lerombolását megelőzően (i.e. 586) keletkezett.

Barkay az Antiquities Authority által megadott engedély alapján indította el a feltáró munkát a jeruzsálemi nemzeti park területén, miután a Hatóság kinyilvánította érdektelenségét a területre nézve. A lelkes régészcsoport tagjai keresztül-kasul átfésülték a számukra kijelölt földdarab minden zugát. Alapos feltáró munkájuk során rengeteg történelemben gazdag kincs került a birtokukba, amelyek kora az Első Szentély korától egészen a modern időkig terjed. Nagy mennyiségű agyagedény, száznál is több pénzérme és egy hatalmas márványoszlop törzsének egy darabja gazdagítja néhány napja a világot.

A pecsét arról a földalatti fogolytábor tetején felhalmozódott szeméttelep közepéről került elő, amelyet hat évvel ezelőtt az Iszlám Remény nevű szervezet tagjai hagytak maguk után azt követően, hogy egyoldalúan elkezdett mecset-építkezésüket megszakították. Az ókori történelem egy szeletének ezt az új darabját kedd éjjel leplezték le a sajtó munkatársai előtt egy régészeti konferencia keretében.

Az ásatással párhuzamosan zajlik egy ettől különálló, másik feltárás is. Ennek során szintén fontos emlékek kerültek már eddig is felszínre, köztük egy Második Szentély-korára (i.e. 516 után) datált zsidó rituális fürdő (mikva) - jelentette Jon Seligman, az Antiquities Authority jeruzsálemi szekciójának régésze.

A területen a napokban is zajlik az ide megálmodott művészeti központ létrehozása, s az illetékesek szerint az eredménynek két hónapon belül a nagyközönség is szemtanúja lehet. A tárlat létrehozóinak célja, hogy a látogatók egyszerre ismerjék meg a zsidók ősi múltját, újkori történelmének eseményeit, s a mindennapok világát. Elképzeléseikkel elsősorban az izraeli fiatalokat kívánják megragadni, ezért a modern technika legkülönbözőbb formáit alkalmazzák, beleértve audiovizuális elemeket és kilenc hatalmas üvegoszlop felállítását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Dávid-kori pecsétet találtak Jeruzsálemben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra