Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Dzsingisz kán legpusztítóbb fegyvere a tbc volt

2005. szeptember 29. 12:00

Dzsingisz kán hordái a XIII. században nemcsak félelmet, rettegést és pusztulást zúdítottak Európára, hanem valószínűleg ők hurcolták be a földrészre a tuberkulózist is.

<

Dzsingisz kán leitatja a mongolokat
Megtalálták Dzsingisz kán palotáját
Dzsingisz kán írástudó volt?
Dzsingisz kán 16 millió gyermeke
Dzsingisz kán genetikai öröksége
Feltárulhat Dzsingisz kán sírjának titka
Erre a következtetésre jutott Igor Mokruszov, a szentpétervári Pasteur Intézet kutatója, amikor összehasonlította a népvándorlás adatait a tuberkulózist okozó baktériumok egy bizonyos törzsének genetikai mintáival. Tanulmányát a Genome Research című genetikai folyóirat közölte.

Mokruszov és munkatársai a Mycobacterium tuberculosis összesen 300 törzsét vizsgálták meg, mely főként a legyengült személyek légzőszerveit támadja meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világon naponta ötezer ember hal meg ebben a betegségben. Különösen aggasztja a kutatókat, orvosokat az, hogy egyre több baktériumtörzs válik rezisztenssé minden kezeléssel szemben. Kevéssé ismert az a tény, hogy a férfiak körében hetven százalékkal több a tbc-eset, mint a nőknél. A tbc ugyanakkor látens, rejtőzködő fertőzés formájában is létezhet, amely teljesen tünetmentes, így tehát észrevétlen marad. Becslések szerint a világ népességének egyharmada hordozója a kórokozónak, és mint ilyen, továbbadhatja a fertőzést.

Mokruszov csapata főként az egyes törzsek evolúciójával és elterjedésével foglalkozott. Megállapításuk szerint a különös figyelmet érdemlő Peking-törzs harminc-negyvenezer évvel ezelőtt, Közép-Ázsiában jöhetett létre. Ez a baktérium először Szibériába jutott el, később pedig - négy-tízezer évvel ezelőtt - Kelet-Ázsiába. Észak-Európába és Észak-Ázsiába az i. sz. 13. században került, vagyis pontosan a tatárjárás idején. "Lehet, hogy maga Dzsingisz kán volt az, aki behurcolta a baktériumot" - vélik a tudósok.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Dzsingisz kán legpusztítóbb fegyvere a tbc volt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra