Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lajos, IX. Szent (Capet-ház)

2005. szeptember 24. 15:48

A gyermekkor évei

Lajos, IX., közkeletű nevén SZENT LAJOS (szül. 1214. ápr. 25. Poissy, Franciaország - megh. 1270. aug. 25. Tunisz mellett; szentté avatták: 1297. aug. 11. ünnepnapja: aug. 25.), Franciaország királya 1226-tól; a legnépszerűbb Capeting uralkodó. 1248 és 1250 között ő vezette a hetedik keresztes hadjáratot a Szentföldre, majd egy másik keresztes háborúban, Tunéziában halt meg.
VIII. Lajos király és felesége, Kasztíliai Blanka negyedik gyermeke volt, de minthogy az első három korán meghalt, Lajos (akinek még hét testvére született) lett a trónörökös. Szülei, főként anyja, nagy gondot fordítottak nevelésére.
Amikor apja 1223-ban követte II. Fülöp Ágostot a trónon, még mindig tartott a Capeting-dinasztia és az angol Plantagenetek (akiknek változatlanul hatalmas birtokaik voltak Franciaországban) közötti hosszú viszály, bár átmenetileg szüneteltek a csatározások, mert az angol király, III. Henrik nem volt abban a helyzetben, hogy folytassa a háborút. Az albigens eretnekek, akiknek lázadása ugyanúgy irányult az állam, mint az egyház ellen, továbbra is forrongtak. Mindezeken túl a főnemesek, akiket Fülöp Ágost is csak vaskézzel tudott kordában tartani, szintén békétlenkedtek, és felkelésük bármikor kitörhetett.
VIII. Lajos sikerrel vetett véget ezeknek a belső és külső konfliktusoknak. 1226-ban az albigensek lázadásának letörésére összpontosította figyelmét, de november 8-án Montpensier-nél, egy győztes hadjáratból visszafelé jövet meghalt. A még nem egészen 13 éves IX. Lajos rendkívül bátor, erőskezű anyja régenssége alatt lett király.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lajos, IX. Szent (Capet-ház)

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra