Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Középkori őseink nem voltak alacsonyak

2005. szeptember 28. 11:00

Az elmúlt öt évezred során nem változott számottevően a férfiak és a nők átlagmagassága, vagyis középkori elődeink hozzánk hasonló magasságúak voltak.

<

A híres fekete herceg, V. Henrik
bár alacsony volt, nem ő volt az etalon
"Nagyon kevés valóságalappal bír az a visszatérő mítosz, hogy az emberek régen alacsonyabbak voltak" - írta az English Heritage vezető kutatója, Sebastian Payne a British Archaeology legújabb számában. "Persze voltak apróbb változások, az átlagos magasság az elmúlt ötven évben 2 centivel nőtt" - mondta, majd hozzátette, hogy a magasságnövekedés a jobb egészségi állapotnak és a megfelelő táplálkozásnak köszönhető.

A mítosz az örökségvédelmi szakember szerint többek közt a középkori ajtók kis méretéből, illetve a múzeumokban található kis ruhákból és páncélokból táplálkozik. A középkorban a férfiak átlagmagassága 170 cm, míg a nőké 160 cm volt, és ennek megfelelő méretű ajtók készültek. A kivételes azonban érdekesebb a tipikusnál: az emberek a múzeumi tárlókban jobban odafigyelnek a normáltól eltérő méretű ruhákra.

Tény ugyanakkor, hogy a 18-19. századi katonai összeírásokban szereplő újoncok magassága jóval a mai átlag alatt volt. A kutató magyarázata szerint ugyanis az újoncok zöme szegényebb családokból származott és a rosszabb életkörülmények miatt volt kisebb a testalkatuk.

A kutatócsoport a Múlt-koron is bemutatott yorkshire-i Wharram Percyben zajló ásatásokon a templomkerti temető több száz csontvázát elemezte. Ennek alapján kimutatták, hogy a "tíz éves gyerekek nagyjából 16 centivel alacsonyabbak voltak a maiaknál - míg felnőttként végül beérték a mai emberek magasságát."

Charlotte Roberts és Margaret Cox tanulmánya az ország egész területéről származó adatok alapján azzal a konklúzióval zárul, hogy a brit szigetek felnőtt lakosságának magassága a neolitikum óta nem változott jelentősen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Középkori őseink nem voltak alacsonyak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra