Múlt-kor.hu

Elveszettnek hitt bizánci mozaikot találtak Izraelben

2005. szeptember 23. 11:00

Izraeli régészek egy ötven éve már megtalált, ám egy akkori homokvihar által eltemetett mozaikot ástak ki nemrég, ám ezzel párhuzamosan a padlóval megegyező korú, különösen értékes és ritka asztalt is találtak.

A szakértők szerint az i.sz. 5-6. században készült `mozaikszőnyeg` 16X14,5 méteres területet fed le, és Izraelben a partmenti Caesarea ókori romjai közt  található.

Forrás: EPA
Az oroszlánokat, párducokat, vaddisznókat, antilopokat, elefántokat, kutyát, bikát és gyümölcsfákat ábrázoló mozaikot először egy 1950-ben tartott katonai hadgyakorlat során fedezték fel. Az első ásatás 1950-ben tárta fel a város romjait, ám alig öt évvel később véget is ért, és egy homokvihar eltüntette a korábbi nyomokat is. 2004-ben aztán újra nekiálltak a régészek, és megkezdődött a teljes körű rekonstrukció.

Forrás: EPA
A mostani ásatások során előkerült egy olyan egyedülálló bizánci-római asztalka is, melynek üveglapját aranyberakások díszítik, és melyhez hasonlót eddig még nem találtak. Mindezt egy olyan ház maradványaihoz közel volt, melyben valószínűleg Caesarea, és talán egész Palesztína legfontosabb embere lakott - állítja az ásatás vezetője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elveszettnek hitt bizánci mozaikot találtak Izraelben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tavasz: Megbízható elvtársak

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra