Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Polinézek taníthatták hajózni az indiánokat

2005. szeptember 23. 12:04

Régészeti nyomok

Ekkor került a képbe Jones, aki egy konferencián hallott a nyelvész kutatásáról, és hasonló noha régészeti nyomokat kutatott.

Kutatásai során rábukkant egy 1939-es tanulmányra, amely a tomol és egy polinéz hajótípus közti hasonlóság elemeit vizsgálta: majdnem ugyanolyan késekkel, hasonló fából faragták, és mindössze annyi volt a különbség, hogy az egyiket növényi anyagokkal, míg a másikat cápabőrrel burkolták be.

Migrációs térkép a kutatók tanulmányából

Jones ekkor elfaxolta a korábban talált csumas halászszerszámok rajzait a Berkeley Egyetem egyik polinéz őstörténettel foglalkozó szakértőjének, aki tökéletesen elképedt, mert azt hitte polinéz horgokat lát. Az elvégzett tesztek alapján kiderült, hogy a horgok 1200 évesek, azaz pontosan egyidősek a legrégibb ismert tomol deszkáival. A vizsgálatok alapján végül arra jutottak, hogy a Dél-Kaliforniában élők nagyjából 10 ezer éven át ugyanazokat a halászeszközöket használták, míg aztán i.sz. 800 körül hirtelen jóval fejlettebb eszközöket kezdtek használni, amelyek pontosan úgy néznek ki, mint a polinéz eszközök.

Jones elmondása szerint az első években ő sem hitt az elméletben, ezért társával együtt nem is nagyon beszéltek arról. Ennek megvolt az oka: az elméletet 50 éven át teljesen hihetetlennek nyilvánították a tudományos körökben. Az akadémikusok ellenállása most is borítékolható volt: szerintük ugyanis mindez csak a hasonló körülmények közt fejlődő civilizációk párhuzamos kulturális evolúciójának eredménye, és nem kell kulturális kölcsönhatásokban gondolkodni. "Ez egy régi, meghaladott elmélet a kirajzásról" - állítja Santa Barbara Természettudományi Múzeumának antropológusa, John Johnson. "Ezen elképzelések szerint a kerámia vagy a földművelés egy helyen alakult ki, s hamarosan szétterjedt az egész világon, példaul a mexikói piramisok építői Egyiptomból jöttek."

Amikor Jones bemutatta elméletét, Johnson blazírtan csak annyit kérdezett: "Mégis mondja, ki szeretne lenni? Az új Thor Heyerdahl?"


Mások szerint tárgyi tévedések vezették meg a kutatót, mondván a polinézek korábban jöttek, s nem hagytak ilyen nyomokat. Mindenesetre több bizonyíték szükséges, mint egy horog.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Polinézek taníthatták hajózni az indiánokat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra