Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Polinézek taníthatták hajózni az indiánokat

2005. szeptember 23. 12:04

Az American Antiquity tanulmánya szerint nyelvészeti és régészeti nyomok együttesen bizonyítják, hogy a kaliforniai csumas indiánok a polinézektől lesték el a hajóépítés technikáját.

<

Nyelvészeti detektívmunka

Jones és Klar

Az American Antiquity nemrég megjelent tanulmánya szerint a polinéz hajósok már évszázadokkal az európai felfedezők első megjelenése előtt látogatták a kaliforniai partvidéket. Egyesek szerint Ausztrália őslakói is itt jártak, a két kutató, Kathryn Klar, a Berkeley Egyetem nyelvésze, és Terry Jones, a Kaliforniai Egyetem régésze elismerik, hogy elméletük szöges ellentétben áll a térség fejlődéséről korábban gondoltakkal.

A nyelvész-rgész páros elmélete magyarázatot adhat arra, hogy a csumas indiánok miként építették meg kiváló, tomol névre hallgató hajójukat. Publikációjukat 2003-ban több ismert régészeti szaklap is visszautasította, mondván gyerekes és tudományosan túlhaladott elképzeléseik vannak.

A két kutató öt éven át bújta a polinéz szótárakat, elemzett ősi halászhorgokat és újraolvasta az elmúlt száz év kutatási anyagait. Megállapításuk szerint a csumasok a kultúrájuk központi elemét alkotó tomol építéséhez valószínűleg felhasználták a polinéz látogatók segítségét, akik valamikor i.sz. 400 és 800 körül járhattak ott. A kutatók különböző úton haladva vonták le megegyező következtetésüket: egyikük nyelvészeti, míg a másik régészeti nyomozást tartott.

Misztikus deszkahajó: a tomol

A kutatást Klar a kelta és csumas nyelv szakértőjeként egy nyelvészeti rejtély alapján kezdte el: egyáltalán nem értette, hogy miként viselhet az amerikai kontinensen a csumasok hajója teljesen egyedülálló - saját nyelvüktől is idegen -nevet. Klar ekkor a szó és hasonló hangzású alakjai után kezdett kutatni a szomszédos bennszülött nyelvekben - a kutatás azonban lassan kiterjedt, és lassan már az eszkimók nyelvében keresgélt - mindhiába: nem talált semmit.

Egyik nap azonban véletlenül egy hawaii szótár akadt a kezébe, amelyben a hasznos faanyagot tartalmazó fát meglepő módon a kumulaa'au szót jelölte. Kutatásai közben arra is rájött, hogy Hawaii őslakóinak felmenői, akik kenuikon járták az óceánt, ugyanezt a szóalakot használták több polinéz szigeten is (Hawaii, Tahiti, a Cook-szigetek). Csakhamar polinéz eredetű, hajókat jelölő szavakat talált a csumasoktól nem messze élő törzs, a Gabrielinos nyelvében is.

A nyelvész kérdése így hangzott: miért jelölték az egyébként teljes szókinccsel rendelkező csumasok hajójukat egy polinéz kifejezéssel?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Polinézek taníthatták hajózni az indiánokat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra