Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Etruszk leszármazottak is élnek a Kárpát-medencében

2005. szeptember 15. 13:30

A közelmúltban nagy visszhangot kapott dr. Mario Alinei olasz nyelvészprofesszor elmélete, miszerint az időszámításunk előtti harmadik évezredben élt etruszk nép nem tűnt el a történelem színpadáról, leszármazottaik a Kárpát-medencében, a mai Magyarország területén élnek és az etruszk nyelv kései változatát beszélik.

<

"Magyarok Etruriában" címmel a professzorral filmet forgatott a soproni Föld Arca Filmstúdió, hogy bemutassa őt és elméletét. A filmben a 80 éves tudós - aki számos külföldi egyetem tagja, szakmai szervezet elnöke - betekintést nyújt több mint húsz éves kutatási eredményébe, amelyeket történelmi és genetikai tényekkel támaszt alá - mondta Czanik Csaba Árpád író, filmrendező.

Czanik szerint sok a közös vonása az etruszkok és a magyarok őstörténete között: a lovaglás, a fegyverhasználat, a szavak hasonlósága mind azt támasztják alá, hogy nagyon erős volt a kapcsolat a két nép között. Meggyőződése szerint a Velence szó nem véletlenül fordul elő a magyar és az olasz helységnevek között, ennek a szónak az alapja ugyanis az a szó, hogy belső, vagy "velő."

A filmstúdió eredeti terve szerint a filmben magyar nyelvész is megszólalt volna, de a Magyar Tudományos Akadémia nem tudott olyan szakértő nyelvészprofesszort javasolni, aki az etruszk nyelv kutatásaiban is jártas lenne - olvasható a filmstúdió sajtóközleményében. Magyarországi tudományos körökben ez az elmélet rendkívül nagy ellenállást váltott ki, mert amennyiben ennek igaza bebizonyosodik, az maga után vonja a magyar történelem újraírását, felborítva ezzel az évtizedek, évszázadok alatt bevésődött állításokat.

A Magyarok Etruriában című film hamarosan látható lesz valamelyik magyar tévécsatornán - a sugárzás feltételeiről még folynak a tárgyalások.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Etruszk leszármazottak is élnek a Kárpát-medencében

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra