Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Norvég gyerekek viking ékszerei

2005. szeptember 8. 14:00

Két norvég gyerek szülei nemrég arra figyeltek fel, hogy csemetéik a kertben kiásott viking ékszerekkel játszanak.

Az északi sarkkörtől 400 kilométerre északra fekvő Tromsø városában a Kruze család először azt hite, hogy a gyerekek a szokásos játékaikkal játszanak, ám a kis játékok közt megdöbbenve fedeztek fel egy sárkánymotívumot tartalmazó fura nyakláncot és egy ókeresztény jelképet tartalmazó medált. A szülők mindezt azután vették észre, hogy egy régiesnek tűnő melltűt találtak a játékos dobozban.

Hamarosan kiderült, hogy a két ötéves gyerek 1200 éves viking kincsekkel játszott, amit korábban a hátsó kertben ástak ki. `Miután megnéztük az interneten, akkor jöttünk rá, hogy ez nem a játékboltból származik` - mondta el a gyerekek édesanyja.

A leletekre a kertben egy fa tövében akkor bukkantak, mikor a fán házikót építettek maguknak. A régészek szerint roppant fontos felfedezés lehet a mostani, mert segíthet megérteni az északi viking települések és költözések történetét. `Soha nem találtunk még ilyen viking ékszereket Észak-Norvégiában` - mondta el a sajtónak az egyik helyi régész, Inger Storli. `A sárkányos nyaklánc és a medál igazán különleges lelet` - mondta a Nordlys napilapnak.

A kert módszeres feltárásával további más tárgyakat is találtak: egy ezüst keresztet, és több ékkövet is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Norvég gyerekek viking ékszerei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra