Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Új könyv a Dél-Alföld középkori régészeti hagyatékáról

2005. szeptember 7. 14:30

A földbe rejtett kincsek mindig is élénken foglalkoztatták az emberek gondolkodását. Bíztak abban, hogy a mesés leletekre valamilyen szerencsés körülmény következtében rábukkanhatnak. Hatházi Gábor könyve segítségével valóban gazdagabbak lehetünk, mivel egy olyan kor tárul a szemünk elé, amelyet csak apró mozaikok összeillesztésével lehet rekonstruálni.

<

A szerző a Kiskunhalas környékéhez köthető híres középkori régészeti leleteket tárgyalja. A területre a 13. század második felében költöztek be a kunok, akik magukkal hozták szokásaikat, viseletüket és fegyverzetüket. Az elmúlt két évszázadban számos hozzájuk köthető lelet került be a múzeumokba, sajnos a "feltárást" végző barbár kezek nagy részüket elpusztították. Az utóbbi időben szerencsére már előfordultak szakszerű régészeti kutatások is. Hatházi az innen előkerült régészeti hagyaték alapján mutatja be a kunok mindennapi életét. A gazdag sírok a vezető réteg egyikét-másikát rejtették, a napvilágra került tárgyak kiterjedt nyugati és dél-keleti kapcsolatrendszerről árulkodnak. Felhívja a figyelmet, hogy a földben maradt kincsek mögött egyéni tragédiákat is sejthetünk, mivel az egykori tulajdonos valamilyen okból már nem tudott visszamenni vagyonáért. Az elrejtett tárgyak olykor nem is képviseltek komoly értéket, több generáció alatt gyűltek össze. A szerző nehéz feladatra vállalkozik, amikor egy-egy felirat alapján próbálja meg a korabeli tulajdonost beazonosítani, olykor cáfolva a korábbi kutatás eredményeit.

A rejtélyek nem mindig jelentik azt, amire először gondolunk. Természetesen voltak rejtélyes tárgyak a sírokban, amelyek meghatározása nagy szakértelmet igényel. Előfordul azonban, hogy egy kutató lát a temetkezések elhelyezkedésében titokzatos gyűrűt, a valóság azonban nem igazolja ezt. A szerző számos problémára világít rá, amelyek közelebb hozzák a kor mindennapi életét: milyen volt az akkori divat, milyen fegyvereket használtak, hogyan temekeztek. Kérdések sorát vetheti fel az a préselt ruhadísz, amelyre a Pál M(acsói) bán hitvesének karperece feliratot mintázták.

A könyv egyszerre szól a nagyközönségnek, és a szakmának. Hatházi könnyed, népszerűsítő stílusban fogalmaz, de ez nem megy a tudományosság rovására. Megismerkedhetünk a régész munkájával, a leletek sanyarú sorsával, és azokkal az áldozatkész emberekkel, akik megmentették az utókornak a pusztulásra ítélt tárgyakat. Találunk benne egy ötvös-lexikont is, amelynek segítségével a különböző technikai fogásokról alkothatunk világos képet. A szakértő is elégedetten forgathatja a könyvet, mivel az egyes darabokról részletes leírást olvashat. A szerző közli azokat a múzeumi forrásokat is, amelyek pontosan beszámolnak egy-egy lelet előkerülési körülményeiről. A kötetet gazdag, jól válogatott és igényesen kivitelezett képek, rajzok és térképek teszik még jobban használhatóvá.

Hatházi Gábor: Sírok, kincsek, rejtélyek. Híres középkori régészeti leletek Kiskunhalas környékén. Kiskunhalas, 2005. Thorma János Múzeum - Halasi Múzeum Alapítvány

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Új könyv a Dél-Alföld középkori régészeti hagyatékáról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra