Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Csupa(sz)épség

2005. szeptember 5. 13:12 Petik Linda

Rermészetes és mindennapos dolog, hogy férfiak és nők szerte a világon pénzt, fájdalmat nem sajnálva, vágják, tépik, csipkedik szőrzetüket.

<

A szőrzet száműzésének rengeteg módját ismerte már a korai ember is. Már az őskorból előkerült leletek között is találtak "borotvát" illetve az erre a célra kihegyezett köveket és kagylóhéjakat, amellyekkel lekapargatták magukról a szőrt. A sumérok csipeszeket, az ősi arabok zsinórt, a nők cukrot vagy méhviaszt használtak. Az ókori görögöknél és rómaiaknál a civilizáltság elvitathatatlan jele volt a sima mellkas, az előkelő hölgyek körében pedig a tökéletesen szedett szemöldök és bársonyos bőr, melyet vakarókesztyűk alkalmazásával értek el. Dörzspapírral, érdes bőrrel dörzsölték a testüket mindaddig, míg bőrük teljesen sima nem lett (s bár megdöbbentő, e primitív módszert egészen 1940-ig használták).

A korai depilálószerek igen sokféle anyagból készültek, úgymint gyanta, szurok, fehérbor vagy borostyán és gumi kivonata, a szamár zsírja, nőstény kecske epéje, vagy akár denevérvér. I. e. 3000-4000 körül már külön erre a célra készített szőrtelenítő krémek léteztek (rhusma turcorum). Ezek a szerek természetes arzén-trisulfid, égetett mész és keményítő keverékei voltak.

Az ősi egyiptomiak között a simára borotváltság egyértelműen státuszszimbólum volt. Közember és rabszolga nem borotválhatta le a fejét, de a fáraónál és környezeténél kötelező érvényűnek tartották. Teljesen kopasz fejükön aztán igen bonyolult parókákat és díszeket viseltek, melyek mind gazdagságukat és rangjukat hivatottak mutatni. Erre utal Nefertiti híres mellszobra is: egy erősen, de ízlésesen festett arc, kopasz, szép formájú koponya, vékony, hosszú nyak s egy hatalmas süvegszerű korona. E látvány egyszerre fenséges, tiszteletet ébresztő és férfiszemnek gyönyörködtető. A kopaszság ebben az időben maga volt az erotika, egy nemes hölgy sima feje ellenállhatatlan szépséget tükrözött, s látványától vágy ébredt a férfiak szívében.

Ezért hát a legkülönbözőbb eszközökkel és módszerekkel irtották a szőrzetet. A borotva, a habkő, de a test egyéb területein alkalmazott méhviasz, égetett mész, keményítő vagy arzén mind-mind részei voltak a mindennapos kozmetikának. A szőrtelenség e mániája nemcsak a divat és a szépség terén bírt jelentőséggel, hanem higiéniai szempontból is elengedhetetlen volt. A forró közel-keleti klíma elősegítette baktériumok és betegségek terjedését, így a test teljes szőrtelenítése jó megoldásnak bizonyult a fertőzésekkel szembeni küzdelemben.

A cikk teljes terjedelmében a 2005. évfolyam szeptemberi számában olvasható!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Csupa(sz)épség

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra