Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A tokiói középiskolákban vigyázzállásban éltetik a császárt

2005. október 10. 12:00

A szociális harmóniát a legfőbb közérdeknek tekintő japánokat élesen megosztja saját nemzeti himnuszuk.

<

A japán himnusz

Kimi ga yo wa
Chiyo ni
Yachiyo ni
Sazare ishi no
Iwao to narite
Koke no musu made
Uralmad tartson
Ezer éven és
Nyolcezer nemzedéken át
Míg a kis kavicsból
Hatalmas szikla válik
S beborítja a moha

Hallgassa meg a japán himnuszt! (Real Player)
Kevéssé ismert, hogy a himnusz alapjául eredetileg egy brit katona, John William Fenton szerzeménye szolgált. Fenton 1868-ban érkezett Japánba, amikor Japán a Meidzsi-reform szellemében hozzálátott az ország modernizálásához és megkezdték a leszámolást a sógunok uralmával. Ekkor a császár több külföldi alakulatot kért a nyugati országokból. Fenton a 10. brit gyalogosezred kötelékében Jokohama kikötőjének védelmére rendelték.

Az itt töltött három év során Fenton létrehozta Japán első katonazenekarát, amelyet Londonból hozatott hangszerekkel látott el. Ryu Saito történész, a Yokohama Arts Foundation elnöke szerint Fenton nagyon türelmesen bánt a nyugati hangszereket sosem látott fiatalokból álló zenekarral.

Fenton győzte meg a Japánokat arról, hogy egy modern nemzetnek szüksége van nemzeti himnuszra is. Szenvedélyesen mesélt tanítványainak az "Isten óvd a királynőt" jelentőségéről a britek mindennapi életében, és arra kérte tanítványait, hogy találjanak megzenésítésre egy hasonló kifejező erővel bíró japán költeményt. Ekkor az egyik tanítványa, Iwao Oyama százados egy 10. századi verset választott, amely a "Nagyúr" (azaz a császár) hosszú életéért imádkozott.

Az ötlet ekkorra azonban már a császári udvar érdeklődését is felkeltette: Fenton kevesebb mint három hetet kapott, hogy elkészüljön a himnusszal, amit 1870-ben mutattak be a császár előtt egy tokiói díszszemlén. A brit gyalogosezred 1871-ben elhagyta Japánt, ám Fenton még hat évig volt az újjáformálódó japán haditengerészet karmestere maradt, majd a császári udvar zenekarát dirigálta. További sorsáról semmit sem tudunk.

Japán ellentmondásos múltja

Japán vegyi fegyvereket találtak Kínában
60 éve fejeződött be a második világháború
Ítélet a világháborús japán katonák kártérítési perében
Japán az internetre teszi fel vitatott történelemkönyveit
Japán vita a második világháború befejezéséről
Japán gázbombával kísérletezett Kínában
A himnuszt 10 évvel később lecserélték egy Fenton japán tanítványai által átírt változatra, amely az 1903-as nemzetközi himnuszversenyen első díjat nyert Németországban. A megzenésített költemény jogilag csak 1999 óta tekinthető az ország nemzeti himuszának, és bár akkor törvény rendezte mind a himnusz mind a lobogó sorsát, a mai napig viták kereszttüzében áll mindkettő.

A himnusz ellenzői szerint egy demokratikus országban nincs helye a császár uralmát éltető militarista himnusznak, amely csak Japán második világháborús szerepválalalására emlékeztet. A himnusz támogatói nem látnak lényeges különbséget Japán és más nemzetek himnuszai között, emiatt szeretnék kötelezővé tenni a Japán modernizáció hajnalán elkészült alkotást és szívesen látnák a császárt Japán nemzeti jelképeként is. Akihito császár személyesen is beszállt a vitába, kinyilvánítva, hogy nem tartja kívánatosnak ezt a fajta tiszteletgyakorlást.

Tokió helyi kormányzata az 1999-es törvény szószerinti betartása miatt elszántan ragaszkodik ahhoz, hogy a tokiói középiskolákban vigyázzállásban éltessék nemzetüket, a császárt és a lobogót. Tavaly nagyjából 200 középiskolai tanárnak sikerült elszabotálnia a himnusz éneklését, idén azonban fizetéselvonással és áthelyezésekkel fenyegették meg az engedetlen pedagógusokat - olvasható a Washington Post beszámolójában.

A japán középiskolai tanárok egyes képviselői szerint az oktatási minisztérium által propagált előírás szemben áll az alkotmánnyal, míg a minisztérium azzal érvel az ügyben, hogy az iskolák kormányzati intézmények, így az alkalmazottak feladata az állami rendelkezések betartása. A minisztérium szerint ha a pedagógus megtagadja, hogy végrehajtson egy állami rendelkezést, akkor rossz példára nevel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A tokiói középiskolákban vigyázzállásban éltetik a császárt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra