Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Cipőt hordtak az ősemberek

2005. augusztus 29. 11:00

<

Régészeti robbanás

Az elmélet tesztelésére, azaz hogy még jobban megkülönböztessék a cipőviselők csontjait a mezítlábasokétól, a Washington Egyetem kutatói összehasonlították az általában mezítláb közlekedő korai amerikai bennszülöttek, és nehéz fókaprém csizmát hordó alaszkai inuit kortársaik csontjait. A kísérlet sikerrel járt: ebben az esetben is élesen elkülöníthetők voltak a cipőtlenek csontjai gyengébb ujjaik miatt.

A cipő feltalálásának időszaka a professzor szerint egy `jól dokumentálható régészeti robbanás` időszaka volt, amikor több más, hasonló nagyságrendű emberi vívmány is megjelent.

Középkori cipő

A Cambridge Egyetem emberi evolúciós és őstörténeti professzora, Paul Mellars egyetért az elmélettel, mert szerinte is "drámai változások" voltak a korban az emberi viselkedésben: "Ekkor született meg az első művészeti remekmű, az első kőeszköz, és ekkortól vannak nyomok az ékszerhasználatra is" - mondta. Szerinte ez a fokozott technikai fejlődés lehetett az alapja annak is, hogy az addig használtnál hatékonyabb lábbelik jelentek meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Cipőt hordtak az ősemberek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra