Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megújul a történelmi belváros Balatonfüreden

2005. augusztus 29. 12:30

Megújul Balatonfüred történelmi belvárosa; a Blaha Lujza és a Kisfaludy utcák műemléki épületeinek rekonstrukciójára és a Vitorlás tér díszburkolására összesen 3,5 milliárd forintot költenek - mondta Bóka István, a város polgármestere az MTI-nek.

<

A történelmi városmag felújítása jórészt magántőkével és 380 millió forintos uniós támogatással valósul meg, s a rekonstrukciós munkálatokkal a jövő év májusára végzünk - tette hozzá a polgármester. Megjegyezte: a 120 milliós önkormányzati beruházásban a Kisfaludy utcában, a volt mozi épületének helyén kiállítások rendezésére alkalmas galéria építése kezdődött, s rövidesen elkészül az új üzletház is.

Bóka István hozzátette: ugyancsak a Kisfaludy utcában megkezdődött a műemléki Ipoly szálló átalakítása is; a leromlott állagú épületből - mintegy 400 millió forintnyi magántőkével - négycsillagos hotelt alakítanak ki, húsz reprezentatív kivitelű apartmannal. Folyik az Anna-báloknak helyt adó Árkád Hotel rekonstrukciója is, mintegy kétmilliárd forintos költséggel.

A polgármester elmondta: a Balaton ékköve program - így nevezték el a történelmi városrész megújítását - keretében valósult meg nemrég 1,2 milliárdos beruházással Balatonfüred egyik legnevezetesebb épületének, a Horváth-háznak a felújítása is. A Masped-csoport építi Balatonfüreden, az úgynevezett "görög falu" szomszédságában, 3,3 hektáron, 2,8 milliárd forintos beruházással az aquaparkot is, amely a jövő évi szezonra készül el - jegyezte meg a polgármester.

Bóka István közlése szerint a történelmi városrész megújulásának jelentős eseménye volt a Blaha utcában lévő Kerek-templom rekonstrukciója is; 50 millió forint költséggel, az önkormányzat és a katolikus egyház közös beruházásában. Ugyancsak a Blaha utcában alakítják ki a Balatoni borok házát is, uniós támogatásból és önkormányzati pénzből.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megújul a történelmi belváros Balatonfüreden

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra