Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Fény derült a Shakespeare-kód titkaira is

2005. szeptember 5. 10:58

William Shakespeare politikailag aktív lázadóként vallási háborúra mozgósító üzeneteket rejtett el darabjaiban a hozzáértőknek.

<

Árnyjáték

Shakespeare az ellenálló

Lenni vagy nem lenni: Hamlet az interneten
Eredeti Shakespeare-szövegek az interneten
A legnagyobb brit
Új könyv Marlowe haláláról
Grafológusok elemezték az angol történelem nagyjainak kézírását
Tömegmédia működött már a 16. században is
Török flotta zavarta meg a spanyol Armadát
A szűz királynő szeretői

Claire Asquith új könyve, a Shadowplay: The Hidden Beliefs and Coded Politics of William Shakespeare szerint Shakespeare előadásain jelentős kockázatot vállalt, ugyanis Erzsébet elnyomó uralma elleni tiltakozásul katolikus szimbólumokkal és üzenetekkel tömte tele a darabokat. Az írónő szerint a shakespeare-i életművet "pókhálóként szövi be a szerző mélyen megélt katolikus hite és Anglia jövőjéért való aggódása". Ebben semmi újdonság nincs, azonban Asquith szerint e kód megfejtésében őt illeti az elsőség.

"Nem foglalkoztunk ezzel korábban, hiszen nem volt birtokunkban a teljes szövegkörnyezet" - magyarázta a szerzőnő a Guardiannek. "Mostanára már odáig jutottunk, hogy ténylegesen nem is ismerjük a kor történetét, csak a protestáns történészek művein keresztül" (...) "Széles körben elfogadott, hogy a korban nem létezett efféle politikai konszenzus" - folytatta az írónő. Az ellenzéki hangokat ugyanis elnémították és a cenzúra intézményén keresztül az illegális pamfleteket és könyveket azonnal elkobozták és elégették.

Shakespeare a könyv szerint azért tanult titokban Oxfordban, hogy minél több irodalmi ismeretanyagot elsajátítson, és korántsem a rigorózus Erzsébet-kori közegben egyedüliként tételezett iskolai érvényesülési út miatt. Kollégium-választása azért zajlott titokban, hogy ezalatt beépülhessen a titkos katolikus körökbe.

Tudással és kapcsolatrendszerrel kezdett bele a veszélyes játszmába, az uralkodói önkény csökkentésében bízva.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Fény derült a Shakespeare-kód titkaira is

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra