Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Európa legrégibb festményei

2005. augusztus 24. 14:00

Veronától 15 kilométerre felfedeztek egy barlangot, amelyben már 32 ezer évvel ezelőtt is festményeken ábrázolták életüket az emberek.

<

A régészek munkájának köszönhetően láthatókká váltak a nagy kövekkel körülvett tűzrakó helyek, a barlangnak azon részei, ahol felszabdalták el az elejtett vadat, ahol aludtak, ahol a hulladékot gyűjtötték. A régészek legoptimistább reményeiket is felülmúló leleteket is találtak: Európa legrégibb festményeit.

Az öt kődarab a rájuk rakódott későbbi rétegek alatt rejtőzött, nyilvánvalóan a mennyezetről esett le és rajtuk piros festékkel egy Minotauruszra emlékeztető alak, szarvakkal a fején, kezében egy elejtett állat, egy kis hosszútestű, menyétszerű lény, valamint három, sajnos felismerhetetlen figuratöredék. A C-14 teszt szerint 34-32 ezer évesek, egyidősek a Homo sapiens sapiens megjelenésével. A festmények valamivel régebbiek, mint az Európa más részeiben megtalált barlangrajzok - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Felfedezésük 2000-ben történt, de csak most mutatták be őket a barlang közelében lévő kis múzeumban. Magát a barlangot is csak az elmúlt hetekben nyitották meg a közönség előtt. Az ásatások során feltárt rétegek tanúskodnak arról, hogy hosszú ideig lakták a barlangot. A legrégibb nyomok 80 ezer évesek.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Európa legrégibb festményei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra