Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Vitatott a skót nemzeti hős szerepe

2005. szeptember 8. 10:00

William Wallace, a rettenthetetlen skót történelmi figuráját halálának 700. évfordulója kapcsán értékelik újra: egy történész szerint ugyanis igazából Anglia és Skócia egységét szimbolizálja.

<

A rettenthetetlen unionista

Wallace a Múlt-koron

Útrakel a Rettenthetetlen kardja
700 év után rehabilitálhatják a skótok Rettenthetetlenjét
Történelem-hamisítás Hollywoodban
Meglepő dolog az angol történelemben, hogy egy vezető skót történész olyan elmélettel áll elő, mellyel a legnagyobb nemzeti hőst tünteti fel az angolokkal kötött egység képviselőjének. Tom Devine professzor azzal érvelt az ügyben, hogy Wallace történelmi szerepe sokat változott az évszázadok során, és például a viktoriánus középosztály őt tartotta az 1707-es egység szülőatyjának. Devine kijelentése valószínűleg felpaprikázza a skót nacionalisták kedélyét, akik már korábban is azzal vádolták a helyi hivatalokat, hogy azok nem tesznek eleget a hős emlékének megünneplésére. Augusztus elején például egyikük azt követelte, hogy minden középületen lobogjon a skót nemzeti zászló, hogy ezzel is megtiszteljék Wallace kivégzésének 700. évfordulóját.

Wallace-t 1305. augusztus harmadikán fogták el és adták át az angoloknak Robroystonban. Ezután Londonba vitték, ahol a Westminster Hallban tartott tárgyalás során felségárulás vétkében bűnösnek találták. A tárgyalás után meztelenre vetkőztetve törték kerékbe a Smithfield Market nevű helyen. Ezután felakasztották, majd vízbefojtották és végül lefejezték. A fejét lándzsára tűzve állították ki a London Bridge tetején, és felnégyelt testék Newcastle, Berwick, Stirling és Perth városainak kapuira tűzték ki elrettentésül. Wallace történetét az 1995-ben készült, Mel Gibson által rendezett film tette népszerűvé, ám Skóciában igazán az angol erőkön 1297. szeptember 11-én Stirlingnél aratott győzelme miatt emlékeznek rá.

A skót történész szerint bár a film igaz, de sok mindent eltorzít. Devine szerint ugyanis Wallace-története minden szemszögből nagyon könnyen alakítható és értelmezhető. "Szerintem az a probléma a dologgal, hogy mióta bemutatták a Rettenthetetlent, az abban ábrázolt kép alapján Wallace hamar nacionalista ikonná vált. Mondhatjuk, hogy a nacionalisták saját céljaikra eltérítették őt, ám ez nem különbözik a korábbi korokban történtektől. Nagyon különös lehet Wallace-ra mint egyesítőre gondolni, ám a 19. századi skótok úgy gondolták, hogy neki és Robert Bruce-nak köszönhetik az egységet, mert függetlenségi háborújukkal megakadályozták, hogy Anglia meghódítsa Skóciát."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Vitatott a skót nemzeti hős szerepe

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra