Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egyedülálló színes fotók a huszadik századi amerikai történelemről

2005. szeptember 7. 12:28

A nagy világgazdasági válságról és a második világháborúról eddig többnyire csak fekete-fehér fotókat ismerünk, ám az amerikai Kongresszusi Könyvtár 70 színes fényképet mutat majd be több ezer fotójából álló kollekciójából csütörtökön nyíló kiállításában, hogy felhívja a figyelmet erre az elfeledett korszakra.

<

A fényképeket a szövetségi Farm Security Administration és az Office of War Information archívumából válogatták, és azok az 1939 és 1943 közötti mindennapi életet mutatják be. A fényképek a Kongresszusi Könyvtár honlapján már most is megtekinthetők. A nyilvántartásokban eredetileg 1600 színes és 160000 fekete-fehér fénykép található, melyek közül a legtöbb a világválság hatásait mutatja a vidéki Amerikában.

"Mivel a képek készítésével nem sikerült erélyesebb kormányzati támogatást kérni, ezért 1946-ban a könyvtár tulajdonába kerültek" - mondta el a gyűjteményt gondozó Beverly W. Brannan a New York Times-nak. "Évekig komoly kérdés volt, hogy a színes fényképek tényleg lehetnek-e művésziek, mert nem vették azokat annyira komolyan mint a fekete-fehéreket" - mondta a könyvtáros.

Tavaly a Kongresszusi Könyvtár már megjelentetett a fotók közül 175-öt a Harry N. Abrams által szerkesztett Bound for Glory című kötetben. "Mindig úgy gondolsz a nagyszüleidre, mint akik fekete-fehérek voltak" - mondta Brennan, "ám itt hirtelen mind-mind színesek".

A Bound for Glory: America in Color, 1939-1943 című kiállítás november 26-áig látogatható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egyedülálló színes fotók a huszadik századi amerikai történelemről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra