Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Azonosították Hódító Vilmos ezeréves ajtaját

2005. augusztus 8. 10:00

A Westminster Apátság egyik ajtaja még az angolszászoktól származik. A nyílászárót egy új vizsgálat Hitvalló Edvárd korára datálta.

<

A legrégibb angol nyílászáró

Az ajtó elkészültekor Hódító
Vilmos még csak húszéves volt,
de királlyá koronázásakor
- 1066 karácsonyán -
a nyílászáró már a helyén állt.
Az 1050 körül Hitvalló Edvárd által alapított Westminster Apátság egyik helységének régi faajtaján érdekes kormeghatározási vizsgálatot hajtottak végre.

A templomtól a kolostorokhoz vezető folyosóról nyíló nyolcszögletű Chapter House (Fejezet szoba) eredetileg arra szolgált, hogy a szerzetesek itt találkozva egy újabb fejezetet olvassanak Szt Benedek regulájából és megbeszéljék a napi teendőket. A királyi Nagytanács (Great Council) először 1257-ben gyűlt itt össze, s a történeti hagyomány ezt tekinti az angol parlamentarizmus kezdőpontjának. A közrendek (House of Commons) a 14. századtól rendszeresen találkoztak a Chapter House-ban, mielőtt a Westminster palotába tették át székhelyüket. A 16. század közepétől kormányzati irattárként használt helységet a viktoriánus korban restaurálták Sir Gilbert Scott vezetésével.

Az mindig is sejthető volt, hogy a faajtó nagyon régi, tényleges kora azonban teljesen a feledés homályába merült. Az English Heritage finanszírozásában megvalósult kutatást az apátság építésze és az oxford-i dendrokronológiai labor végezte el a nyílászárón.

A 198 centi magas és 120 centi széles, egy darabból álló faajtó alapanyagául szolgáló fa a dendrokronológiai (évgyűrű alapú) datálás szerint 924 és 1030 között növekedett és 1032 és 1064 között vágták ki. {A vizsgálatról szóló report (The Tree-Ring Dating of the Early Medieval Doors at Westminster Abbey) emailben a következő címen szerezhető be: [email protected].}

A Westminster apátság a brit uralkodók koronázási és temetkezési helye, s
a Londonba utazók kedvelt célállomása.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Azonosították Hódító Vilmos ezeréves ajtaját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra