Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Jövőre kezdődhet a szegedi Reök-palota felújítása

2005. augusztus 2. 14:00

Megkapta a szegedi önkormányzat azt a címzett támogatást, amelyből felújítják, képtárrá és multifunkcionális kulturális intézménnyé alakítják a város egyik legszebb szecessziós épületét, a Reök-palotát - tájékoztatta az MTI-t Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester.

<

Az európai szecesszió egyik legkiemelkedőbb alkotásának tartott szegedi Reök-palota évek óta rossz állapotban, üresen áll. Az épület teljes műemléki helyreállításáról, az emeleti szintek képtárrá való alakításáról, a pincében raktárak létrehozásáról valamint az udvar lefedéséről 2004. áprilisában tárgyalt a szegedi közgyűlés. A munkálatokhoz 309 millió címzett támogatást nyert a város, melyet az önkormányzat 30 millió forinttal egészít ki. A felújítás kiviteli terveit jelenleg készítik. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal örökségvédelmi kutatás elvégeztetésére kötelezte az önkormányzatot, ez a munka is hamarosan elkezdődik.

Várhatóan az ősz folyamán az önkormányzat aláírja a támogatási szerződést a Belügyminisztériummal, majd megkezdődhet a közbeszerzési eljárás, így december-január során indulhat a munka az épületben. A képtárrá és multikulturális intézménnyé alakított műemléket a tervek szerint 2006. kora őszén adják át.

Az 1907-ben épült szecessziós palotát a fiatalon elhunyt, kiváló magyar építész, Magyar Ede tervezte Reök Iván vízügyi mérnök számára. A megbízó Munkácsy Mihály unokaöccse, nagy műveltségű, a művészetek iránt érdeklődő ember volt, ennek köszönhetző, hogy a családi lakóház építésekor szakítani mertek a korszellemben uralkodó historizmussal.

A palota homlokzata a francia Art Nouveau virágdíszes világát idézi fel. Az épületen kívülről látható virágmotívum a belső térben is folytatódik: a lépcsőház orsóterében rengeteg kinyílt virág látható. Ezeket a kovácsoltvas munkákat Magyar Ede rajzai alapján Fekete Pál készítette. Az épület tagolása Gaudi barcelonai lakóházaival mutat hasonlóságot, a homlokzat megmunkálása pedig a párizsi metróállomások és a Victor Horta tervezte brüsszeli házakra emlékeztet.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Jövőre kezdődhet a szegedi Reök-palota felújítása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra