Múlt-kor.hu

Olaszország a Világörökség listavezetője

2005. augusztus 1. 13:00

Olaszország lett a Világörökség listavezetője, miután az UNESCO Világörökség Bizottsága a dél-afrikai Durbanban tartott legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy Siracusa és Pantalica barlangsírjai is méltóak a címre. Negyven ilyen elismeréssel a világ egyetlen országa sem büszkélkedhet.

Pantalica

A szakértők azzal indokolták döntésüket, hogy a siracusai kolónia, ahol előzőleg Pantalica prehistorikus civilizációja kifejlődött, hamar a Földközi-tenger térségének nagy központjává vált, megelőzve olyan vetélytársakat, mint Karthago vagy Athén. Siracusa a görög kortól a barokkig kivételes egyetemes értéket képviselt - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A lista júliusban 49 új kulturális és természeti kinccsel gazdagodott. Köztük vannak Norvégia nyugati partjainak fjordjai, a panamai Coiba nemzeti parkja, Macao történelmi műemlékei, az oroszországi Jaroszlavl régi városközpontja és a híres katalán építésznek, Gaudínak a korábbi három mellett további négy műve, a Casa Vicens, a Casa Batllo, amely formái és színei miatt Barcelona egyik turisztikai látványossága lett, a Sagrada Familia katedrális homlokzata és kriptája, valamint a Santa Coloma de Cervello Güell templomának sírboltja.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Olaszország a Világörökség listavezetője

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra