Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Restaurálják a Szent Péter bazilika kupoláját

2005. július 26. 09:30

1593-as elkészítése óta első alkalommal restaurálják a római Szent Péter bazilika kupolájának tetején lévő aranygömböt.

<

Péter és Pál napja
A Szent Péter bazilikában nyugszik az elhunyt pápák többsége
Vatikáni régészek megtalálták Szent Pál sírját
A vandálok újra fenyegetik Rómát
A bazilika restaurátorai megállapították, hogy a bronzból készült gömböt aranylemezek fedik és megtalálható rajta a készítők névjegye is. A 120 méterrel Róma fölé magasodó gömböt ezek szerint Giacomo della Porta építész és fia, Paolo alkotta - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A gömb messziről kicsinek látszik, de 20 ember elfér benne. A gömbbe vezető loggiáról a gömb belsejébe vaslépcsőn és szűk nyíláson keresztül juthatunk. Charles de Lorbac francia író meséli el a bazilikának szentelt könyvében, hogyan szorult be éppen előtte egy túlsúlyos német látogató.

Mindenesetre aki felkapaszkodik, annak nem szabad szédülésben, vagy klausztrofóbiában szenvednie. A két méter átmérőjű gömbben a levegő meleg és nedves, s csak kis nyílásokon keresztül lehet gyönyörködni a panorámában. Azazhogy csak lehetett, mert instabilitása miatt az 1950-es évektől már nem látogatható a kupola tetején lévő gömb. Az utolsó illusztris látogató XIII. Alfonz spanyol király és IX. Pius pápa volt.

A restauráció során rendbehozzák a márvány kandelábereket a gömbbe vezető loggián és javítanak a villámhárítók technológiáján is. Benjamin Franklin találmánya nélkülözhetetlen abban a magasságban, ahol a viharok idején állandóak és nagyon erősek az elektromos kisülések.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Restaurálják a Szent Péter bazilika kupoláját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra