Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Őszre elfogy a sajtószékház

2005. július 22. 16:30

Két év múlva hotel áll a székház helyén, s rendeződhet a szomszédos Corvin áruház sorsa is - áll a Népszabadságban.

<

Negyven perc alatt eltűnhetett volna a másfél évtizede még több szerkesztőség otthonául szolgáló ház, ha a hatóságok engedélyezik a robbantásos bontást. De a tulajdonos nem kapta meg a hozzájárulást, ezért kézzel és géppel mintegy két hónap alatt semmisítik meg a menthetetlennek ítélt két és fél épületet. Azért enynyit, mert a József körút 7. alatt található ingatlan homlokzata megmarad, a sajtószékház együtteséhez tartozó negyedik tömböt a Somogyi Béla utcában pedig már évekkel ezelőtt elbontatta előző tulajdonosa - mint emlékezetes, akkor sérült meg a közlönykiadó szomszédos háza.

A Blaha Lujza téri kísértetházról és a sarki épületről tavaly jogerős határozattal levették a városképi védettséget, a homlokzatát megtartó épület sem műemlék, utcafronti része azonban megtartásra érdemes. Mint Bakondi Anikó, az épületegyüttest birtokló ingatlanfejlesztő cég ügyvezetőhelyettese elmondta, a négyszintes mélygarázs, valamint a földszint plusz hatemeletnyi épület kilencmilliárd forintos beruházásból készül el. Az Europeum néven két év múlva ott megnyíló négycsillagos szálloda üzemeltetőjét még nem választották ki, de a város egyik legfrekventáltabb helyén épülő hotel iránt óriási az érdeklődés. (Nem véletlenül, Budapesten az egyre nagyobb számban érkező turisták jórészt a négy- és ötcsillagos hotelekben szállnak meg.)

Az összesen 30 ezer négyzetméternyi épített terület egyharmadát foglalja el a szálloda, a többin irodák, illetve a földszinten és az első emeleten kereskedelmi és szolgáltató egységek osztoznak majd. A Blaha Lujza téri beruházás 2007 nyarára készül el, s talán akkorra rendeződik szomszédja, a Corvin áruház sorsa is. Az egyelőre csak bérbe adott, de évek óta eladósorban lévő majd' nyolcvanéves áruház jövője az Ablon Kft.-t sem hagyja hidegen, hiszen a tér rendezése onnantól közös ügy, közös érdek lesz. Addig ez ügyben nem lehet előre lépni, pedig a terület rendezése nemcsak a majdani szállodai vendégkör miatt, hanem városképi szempontból is fontos. Az irodaház-fejlesztéseiről ismertté vált cégcsoport az Europeummal teszi le névjegyét a hotelpiacon, ahol máris megkezdte a kutatást további budapesti lehetőségek után.

A hajdani sajtófellegvár helyére szánt hotel és irodaház terve és munkálatai már minden részletükben tisztázottak, és engedélyezettek, egyetlen nyitott kérdés sem maradt mostanra. Illetve egy mégis: az épületegyüttessel megörökölt, hajdan ott dolgozó újságírókat ábrázoló karikatúrafal - Szűr-Szabó József munkája - sorsa máig bizonytalan. A zsírkrétával, színes és szénceruzával rajzolt, nyolcszor három méteres falkép kulturális örökségvédelem alatt áll, de egyelőre hiába. Az Ablon Kft. szakhatósági engedély és tervek alapján 2,5 millió forintért már szakszerűen, darabokra vágva leszedette a képet, amit részben már restaurálni is kellett. Csakhogy az egyelőre szó szerint elfekvő sorsra jutott alkotás az általuk eddig megkeresett múzeumok egyikét sem érdekli. Megkérték a művész örökösét is, segítsen gazdát találni a képnek, amit önköltségi áron, az eddig elvégzett munkálatok költsége fejében átadnának. A kéretlen örökséggel az ingatlanfejlesztő nem tud mit kezdeni, az épülő ház üvegfalú, üvegkirakatokkal szabdalt passzázsának folyosóin nincs akkora egybefüggő falfelület, ahol elhelyezhetné azt. A védett műalkotásra még biztosítást is kellett kötniük, jóllehet az egyelőre - úgymond - a kutyának sem kell. Annyi biztos csak, hogy a kép leszedését végző restaurátorcsapat a visszahelyezést is vállalta. Ha egyszer lesz majd hová.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Őszre elfogy a sajtószékház

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra