Múlt-kor.hu

A budapesti Duna-part is veszélyeztetett világörökség lehet

2005. július 20. 13:25

Nem támogatja a budai alsó rakpart kiszélesítését az UNESCO Világörökség Bizottsága. Ha a főváros nem módosít a terveken, Budapest védett Duna-parti látképe a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára kerülhet - írja a Magyar Hírlap.

Az UNESCO és a Duna-part

Budapest, including the Banks of the Danube
Bővült az UNESCO világörökségi listája
Buddha szobrok ellen tiltakoztak Sri Lanka őslakói
Ősi sírokat találtak Akszúmban
Lassíthatja a Csepelre tervezett központi szennyvíztisztító telep megépítését az UNESCO Világörökség Bizottságának legfrissebb állásfoglalása, amely elutasítja a kulturális védettség alá eső budai alsó rakpart kiszélesítését - írja a Magyar Hírlap. Az Európa legnagyobb környezetvédelmi beruházásaként számon tartott szennyvíztisztító beindulásával a főváros szennyvizének csaknem száz százalékát tisztítanák meg, igaz, ehhez a budai oldalon egy nagy átmérőjű gyűjtőcsatornát kell építeni, ezt tervezték a rakpartra, mégpedig úgy, hogy ezzel párhuzamosan a Margit híd és az Erzsébet híd között egy zöldsávval bővül az út és a folyó közötti rész.

Az UNESCO szakértőkből álló küldöttsége év elején, civil kezdeményezésre jött Budapestre, hogy véleményezze a szélesebb rakpart tervét, amelyet korábban több hazai környezetvédő csoport is elutasított. A nemzetközi szervezet álláspontja egyébként nem kötelező Magyarországra nézve, a világörökségi védettség alatt álló helyszín viszont - ha figyelmen kívül hagyják a döntést - felkerülhet az UNESCO veszélyeztetett helyszíneket tartalmazó listájára, jelentősen rombolva az ország kulturális megítélését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A budapesti Duna-part is veszélyeztetett világörökség lehet

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra