Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az első emberek tüzei formálták Ausztrália flóráját és faunáját

2005. július 25. 11:42

Az első betelepülő emberek által gyújtott bozóttüzek következtében pusztultak ki Ausztrália őslakos nagytestű állatai, és a kisebbek közül is csak olyanok maradtak meg, amelyek radikálisan tudtak változtatni étrendjükön.

<

Emu tojások és wombat fogak

Bélyegeken mutatják be a világörökség helyszíneit
A svédek visszaadták Ausztrália őslakosait
Az aborigin közösség első nagyszabású kiállítása
Ausztráliából jöhettek az első amerikaiak
A bumeráng őshazája Anglia
Sértetlen marad az ausztrál őslakosok temetője
Ausztrália visszakapta egykori őslakosait

Ausztrália legtöbb nagytestű állata nagyjából 45000 évvel ezelőtt, nem sokkal az első ember megérkezése után kipusztult. Egy új kutatás ennek magyarázatát kereste: eredményei szerint az emberek által gyújtott tüzek olyan hatalmas bozóttüzeket okozhattak, amely a nagytestű állatok kipusztulásához vezethetett, mivel az azok táplálékául szolgáló kistestű állatok illetve növények is mind elpusztultak.

A Science magazin július elején megjelent számában közzétett eredmények szerint a tüzek előtt ezek az állatok többségükben fűféléket, fafélék leveleit és cserjések különböző növényeit ették.  A kutatók a vizsgálat során a mára kihalt Genyornis madár és a kihalófélben lévő emu tojáshéj-maradványait dolgozták fel, majd az eredményeket összehasonlították a szintén növényevő wombatok fogmaradványainak széntartalmával. Az emu tojások és a wombat fogak megváltozott széntartalma a kutatók szerint az étrendbeli drasztikus változásra utal. A Genyornis tojásában nem változott a széntartalom, a madár mégis kihalt.

A kutatók eddig pontosan nem tudták meghatározni, hogy miért következhetett be ez a változás az állatok étrendjében. Egyes elméletek szerint a fokozott vadászat szorította vissza az állatokat egy olyan térségbe, ahol változtatni kellett az étrendjükön is. Más elméletek szerint az emberek által behurcolt betegség pusztított el több állatot, és csak azok élték túl, akik ezt az étrendet követték. Egy harmadik magyarázat a klimatikus változásokat okolja, ám ebben időben nem következett be ilyen szintű hőmérséklet változás a térségben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az első emberek tüzei formálták Ausztrália flóráját és faunáját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra