Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ősi művészet a japán rizsföldeken

2005. július 15. 15:00

Japán rizstermelők különböző színű rizsfajtákból készítettek táj-művészeti alkotásokat Inakadate-ban. A land art (táj-művészet) hatvanas évek óta létező spontán törekvései a valóságos természeti vagy városi térbe helyezik el alkotásaikat.

<

Az aomori tartomány rizstermelői a XX. századi japán fametszet-készítés kiemelkedő alakja, a keresztény témákat is kedvelő Munakata Shiko (1903-1975) munkássága előtt tisztelegtek, amikor az Edo-korszak (1615-1867) fametszet (ukiyoe) művészetének két kielelkedő alakját (Sharaku és Utamaro) formálták a tájba. A történetírás Edo-korszakként ismeri Japán zavartalan belső fejlődését jelentő, szilárd és békés időszakát, amikor gyakorlatilag függetlenül, mindenféle külföldi hatástól elszigetelten fejlődött. A táj-művészeti alkotás augusztus közepéig látható Inakadate-ban.

 

A "japán Picasso", Munakata Shiko egy kovács fiaként született Aomori-ban, Japán fő szigetének északi részén. Tokióban tanulta meg a hagyományos japán fametszet-készítés művészetét (moku-hanga).

A II. világháború után már nemzetközileg is elismert művész munkáit 1956-ban a velencei biennálén is bemutatták. Halála után hozták létre a Munakata Shiko Memorial Museum of Art emlékmúzeumot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ősi művészet a japán rizsföldeken

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra