Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Brit sikerkönyv ócsárolja az amerikai függetlenségi háborút

2005. július 13. 14:03

"Washington gyenge taktikus és sznob" - egy angol történész új könyve a szigetország szemszögéből elemzi a gyarmatok elszakadását.

<

A kétszeres Pulitzer-díjas David McCollough által jegyzett munka, az "1776" épp az amerikai függetlenség napján, július negyedikén jelent meg az angol könyvesboltokban. Az  egymillió példányban kinyomtatott könyv hamar a kritikusok kedvencévé vált, és jelenleg is az eladási listák élén áll.

McCollough sikerének titka kritikusai szerint a jellegzetesen "brit" szemszög, amelyből az amerikai függetlenségi harc korántsem tűnik heroikusnak. A szerző  szerint George Washington gyenge taktikus és sznob volt, aki katonáit "mocskos idiótákként jellemzi". Washington ezen kívül előítélettel viseltetett a gyarmatok hadseregében szolgáló feketékkel szemben is.

A brit történész egyenesen dicsőíti az amerikaiak által gügyének, butának és betegnek ábrázolt III. Györgyöt, aki a boldogtalan amerikaiak érdekében emelte fel szavát, és nem sok választotta el attól, hogy hadvezéreivel megnyerje a háborút, és leszámoljon a brit birodalom "terroristáival".

A könyv mindazonáltal több szempontból is maradandó lehet: szakít az eddigi historikus konvenciókkal és életszerűbben helyezi kontextusba az akkori eseményeket. A könyv hadtörténeti ismertetései is pontosak, s nem kímélik egyik fél hadviselői módszerét és taktikáit sem.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Brit sikerkönyv ócsárolja az amerikai függetlenségi háborút

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra