Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Buddha szobrok ellen tiltakoztak Sri Lanka őslakói

2005. július 12. 11:36

Tamil aktivisták vonultak az UNESCO párizsi székháza elé, hogy Sri Lankán található kulturális örökségük védelmében lépjenek fel.

A tüntetés résztvevői a Sri Lanka keleti tartományában törvénytelenül felállított Buddha szobrok ellen - és nem Buddha személye ellen - tiltakoztak Párizsban. Amint tábláik feliratán is látható, a protestálókat az háborította fel, hogy a szigeten már mindenhol érezni lehet a buddhista jelenlétet: szinte minden hindu templomhoz közel Buddha szentély épül, a hindu szent fák mellett buddhista templomokat ácsolnak; és ahol se szentély, se templom nincs, ott zászlókat és plakátokat helyeznek el a buddhista aktivisták. A tüntetést a párizsi székhelyű Tamil Emberi Jogi Központ szervezte.

A tüntetés végén a résztvevők az UNESCO főtitkára számára címzett memorandumot adtak át a szervezet Kulturális Örökségvédelmi tagozatát vezető Gadi G.Y. Mgomezulu-nak. A memorandum szerint a buddhista vallási aktivitás mögött politikai célok húzódnak meg, a szobrokat pedig a hadsereg segítségével állítják fel.

A tamilok memoranduma szerint a sri lanka-i Trincomalee-ben felállított Buddha-szobor eltávolítására bírósági határozat is kötelezte az államot, mégsem került sor hatósági fellépésre.

A hatóságok viszont felléptek a tamil tiltakozók ellen: a colombói feljebbviteli bíróság 2005. június 17-én olyan rendelkezést hozott, amely megakadályozta a szobor eltávolítását.

A tüntetők a memorandumban azt kérik az UNESCO főtitkárától, hogy a jogszerű eljárás érdekében avatkozzon közbe, és segítsen a szobrok eltávolításában.

Az ominózus szobor és a
kezdeti tárgyalások

Az UNESCO nehéz helyzetbe kerülhet az érintett felekkel kezdett tárgyalások során. Ugyanis Trincomalee-ben nem ez az első etnikai konfliktus, amely a térség lakosságának számarányaiban beállt drasztikus változással párhuzamosan alakult ki. A botrányok pár évvel ezelőtt kezdődtek, amikor a tamilok illegálisan szentélyeket építettek a korábban "etnikailag tisztán tamil" térségbe beköltöző buddhista szingaléz közösség lakóhelyén. Azóta a hindu szentélyeket lebontatták, és mindkét fél olyan precedensre vár, amelynek birtokában erővel léphet fel a másik féllel szemben. Ez az ítélet azonban Sri Lanka etnikai megosztottsága miatt nem születhet meg, ezért próbálnak - ahogy a tüntetés is példázza - nemzetközi fórumokon támogatókat szerezni.

A két közösség közti kűzdelem újabb állomását jelentik a tamil területeken felállított Buddha szobrok, amelyek eltávolításával a tamilok a buddhista közösség visszaszorítását kívánják elérni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Buddha szobrok ellen tiltakoztak Sri Lanka őslakói

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra