Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Gátépítés miatt elárasztják az ókori fürdővárost

2005. június 29. 12:00

<

Vízügy kontra örökségvédelem

A csoport kezdeményezése sikeresnek bizonyult: az EU is támogatta az Allianoit óvó törekvéseket a Culture 2000 program keretében. Nemrég az Európa Tanács és az UNESCO támogatásával a Páneurópai Örökségvédelmi Szövetség - a mintegy 200 szervezetet összefogó nonprofit gyűjtőszervezet - kezdeményezte közösen írtak levelet Abdullah Gul török külügyminiszternek, hogy lépjen fel a város és az ókori termálfürdők megmententése érdekében.

Mióta a török kormányzat - a szudánihoz hasonlóan - meghirdette a hatalmas gát megépítését, a régészek a nemzetközi segítséget felhasználva mentőakcióba kezdtek, hogy mentsék amit csak lehet ezen a páratlan helyen. 1994 óta megállás nélkül dolgoznak a helyszínen, és azóta számtalan római és bizánci szobrot, kerámiát, fémleleteket és üvegtárgyat ástak elő.

A Török Állami Vízügyi Hivatal jelenlegi tervei szerint az elárasztás előtt az épületeket agyaggal vonják be, így azok nem károsodnak a víz alatt. A régészek azonban ezzel nem értenek egyet, szerintük ugyanis ez még több pusztítást okozhat. Szerintük a legjobb megoldás az lenne, ha az épületeket mindenestül elköltöztetnék valahova.

A mezőgazdálkodásból élő helyi lakosok érzései is vegyesek a gát kérdésében. Ugyanis a gát megépítésével állítólag többet nem szenvednek majd vízhiánytól, de elesnek a gyógyturizmusból származó bevételektől.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Gátépítés miatt elárasztják az ókori fürdővárost

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra