Múlt-kor.hu

Gátépítés miatt elárasztják az ókori fürdővárost

2005. június 29. 12:00

Régészek és környezetvédők próbálják menteni Allianoi 1800 éves városát Törökországban, amelyet egy új gát építése után teljesen elboríthat a víz.

Az ókori fürdő lerombolására készülnek

A világ legrégibb gyógyfürdője, a törökországi Allianoi idén novemberben víz alá kerül a Yortanli gát beüzemelése után. Az ókori fürdőváros romjai épp a tervezett víztározó közepén fekszenek, így az elárasztás után 17 méter mélyen lesznek majd a víz alatt. Ha addig nem találnak megoldást, Törökország egy rendkívül fontos kulturális örökséget veszíthet el.

A szent helyként tisztelt Allianoi gyógyvízű forrásai mellett annak köszönhette hírnevét, hogy a mítoszok szerint ez volt Aszklépiosz szülőhelye is.

A város igazi fénykorát Hadrianus uralma alatt élte. Nagyszabású építkezések zajlottak, hogy a gyógyulni vágyók megnövekedett tömegét fogadni tudják. A termálfürdő közel 1500 éven át szolgálta a gyógyulni, üdülni vágyókat.

A 2003-ban megkezdett ásatások során kitűnő állapotban fennmaradt márvány utcaköveket, tökéletes épségű mozaikpadlós házakat, hatalmas tereket és közkutakat tártak fel. A kincsek nemrég hatalmas nemzetközi elismerést is nyertek, mert szakemberek az ókori Mediterráneum legjobb állapotban fennmaradt régészeti emlékeinek tartják a fürdőváros maradványait.

Önkéntesek és környezetvédők nemrég mozgalmat indítottak az 1800 éves fürdőváros megmentésére. Az "Allianoi Kezdeményezés Csoport" szlogenje "Ne hagyjuk Allianoit elárasztani". A csoport szóvivője, Arif Ali Cangi szerint "2000 éves történelmet készülnek most feláldozni egy 50-60 évre szóló beruházás miatt. Mi nem azt mondjuk, hogy nem lehet gátat építeni, hanem azt, hogy a terveket módosítani kell, mert jelenleg Allianoi lerombolására készülnek".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Gátépítés miatt elárasztják az ókori fürdővárost

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra