Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Alexandra Pavlovna tavaly óta ismét az ürömi sírkápolnában nyugszik

2005. június 29. 11:24 Lukácsi Attila

Sorozatunk befejező részében Alexandra Pavlovna Romanova (1783-1801) sírját látogatjuk meg, amely az Óbudától pár percre lévő Ürömön található. A nagyhercegnő a híres oroszországi Romanov-uralkodócsalád sarja, József Nádor első felesége volt. Bebalzsamozott testét az elmúlt évtizedekben a budai Vár nádori kriptájában őrizték.

<

Ürömön újratemették Alexandra
Pavlovna cári nagyhercegnőt
Alexandra Pavlovnát, az orosz cár I. Pál lányát, és Nagy Katalin unokáját kora egyik legszebb asszonyaként tartották számon. A nagyhercegnőnek nem adatott meg, hogy szerelemből házasodjon: politikai okokból adták József magyar nádorhoz. A házasság  ráadásul nem a Habsburgok, vagy a Romanovok ötlete volt: sokkal inkább közrejátszott az esemény létrejöttében a Napóleontól és seregétől való félelem. Az már nehezen kideríthető, hogy igaz-e a legenda, miszerint az érdekházasság szerelembe fordult.

József nádor nyaralót épített felesége számára a Margitszigeten, és sokat tartózkodtak Ürömön is. A nagyhercegnő nagyon megszerette ez utóbbi helyet, pedig egyébként az ország megkedvelésére nem maradt sok ideje: 1801-ben, néhány nappal születése után meghalt a lánya, és utána nem sokkal maga Alexandra Pavlovna is, gyermekágyi lázban. Nem élhette meg tehát a házasság értelmét, a Napóleon elleni diadalt. Ürömön temették el, díszes sírba. A sírkápolna alsó kápolnáját a hetvenes években többször feldúlták, de a Kiszely István vezette történészcsoport döbbenten látta, hogy mindezek ellenére Alexandra Pavlovna bebalzsamozott teste épségben megmaradt három méter hosszú aranyozott ruhában, összes ékszereivel.

Először őrséget hagytak a sírkápolnánál, később pedig restaurálták a nagyhercegnő ruháit. 1982-ben ismét kifosztották a kriptát, Alexandra Pavlovna karjait letörték, a ruháját letépték, a feszületét, és a gyűrűit pedig ellopták. Másnap szerencsére Szolnokon megtalálták a tetteseket, és az értékeket. A test ezután a budavári Habsburg-kriptába került. Állítólag Barbinetz Joahim pópa szőnyegbe csavarva, taxival vitte el a várba. Egészen 2004-ig itt volt, mert Ürömöt nem találták biztonságosnak. Addig az üres pravoszláv kápolnába szemetet öntöttek be, a közeli patak vize is beszivárgott a kriptába, anyagiak híján riasztót se tudtak beszerelni. Több felszerelési tárgyat így is sikerült megmenteni, és az ezredforduló táján elkezdődhetett a felújítás is.

2004. szeptember 11-én aztán az orosz ortodox egyház kérésére a nagyhercegnő földi maradványai visszakerültek az égi patrónusáról elnevezett, felújított Szent Alexandra vértanúnő kápolnába. A sírhelyre került még a Nagy Honvédő Háború során az Orosz Múzeumból elveszett, F. Bognyevszkij által festett Alexandra Pavlovnát ábrázoló festmény pontos másolata is.

A Habsburg család magyarországi funerális emlékei közül még kiemelendő Habsburg-Lothringen Karolina Mária farkasréti síremléke, valamint Habsburg-Lothringen Frigyes sírja a mosonmagyaróvári Szent Gotthárd templomban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Alexandra Pavlovna tavaly óta ismét az ürömi sírkápolnában nyugszik

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra