Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Korábban történt Britannia római meghódítása

2005. június 28. 10:00

A brit történelemkönyvek változás előtt állnak: a szigetország római kori történelmét új régészeti leletek fényében kell újraértékelni.

<

Minden eddig hitt elképzelés téves az i.sz. 43-as invázióról

Róma a Múlt-koron

Zoknit hordtak a rómaiak Britanniában
Római tábor a nagytétényi Kastélymúzeumnál
Az ókori Róma képregénye
Római hidat mentenek Angliában
Latin nyelvlecke a turistáknak
Angliában sosem volt sok angolszász
Átépítenék Róma ókori városmagját
Ókor a Múlt-koron

Egy friss régészeti felfedezés átírhatja az angol történelem római korszakát. Az i.sz. 43-ban végrehajtott római invázió ugyanis valószínűleg sosem történt meg, és egyszerűen csak a politikailag gyenge Claudius császár propagandafogásainak egyike lehetett. Erre a megállapításra egy katonai öltözékeket és fegyvereket tartalmazó összefüggő régészeti leletegyüttes kapcsán jutottak brit régészek. Az új eredmény fényében már csak mítosz lehet Britannia római meghódítása, s valószínűbb, hogy a britonok már tárt karokkal, szívélyesen fogadták a római katonákat.

A történészek szerint i.sz. 43-ban lezajlott római invázió a brit történelem egyik meghatározó eseménye: 40 ezer római katona érkezett a kenti Richborough-ba, és véres hódítások árán hozták létre új provinciájukat. A sussex-i leletek alapján régészek cáfolják ezt az elméletet, a leletek szerint ugyanis a rómaiak már ötven évvel korábban jelen voltak Chichesterben (római nevén Noviomagusban).

A sussex-i Fishbourne-nél egy római palota maradványai mellett előkerült tárgyak között az i.e. első század vége és az i.sz. első század eleje közé datálható római kardokat, sisakokat, páncélokat találtak. Vagyis a legkorábbi darabok a szigetország római inváziója előtt 50 évvel már Britanniában voltak.

A részletes eredmények David Rudkin régész idén megjelenő könyvében olvashatók.

A leleteket megvizsgáló régészek szerint mindez nagyjából olyan felfedezésnek tekinthető, mintha az derülne ki, hogy a második világháború valójában 1938-ban kezdődött. Miles Russell, a Bournemouth Egyetem régésze szerint például "Minden eddig hitt elképzelés téves az i.sz. 43-as invázióról. Annyira erősen hiszünk az egyszeri invázióban, hogy nehezünkre esik belátni, hogy részletekben ment végbe a szigetország meghódítása. Pedig valójában Sussex-ben és Hampshire-ben már sokkal korábban tógát hordtak és latinul beszéltek." A Brit Régészeti Tanács elnöke, Francis Pryor szerint az új régészeti eredmény feje tetejére állítja az eddig ismert történetet, és "végre termékeny vita alakul ki a római szakértők közt".

A brit Channel 4 Time Team című sorozatának különkiadásában Tony Robinson történész a következőket mondta a felfedezésről: "A történelemben az a leginkább frusztráló, hogy az események olyanok, mintha kőbe lennének vésve. Mindről azt hisszük, hogy igaz. Emiatt nagyszerű, ha a történelmünkben leginkább elfogadott dolgokat tudjuk átértékelni." A Time Team jelenleg is futó brit archeológiai sorozata a rómaiak uralmát az első nyomoktól a csapatok kivonulásáig követi, s várhatóan még számos érdekességre lehet számítani a következő hetekben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Korábban történt Britannia római meghódítása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra