Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kelta falu, rockmúzeum, rejtélyes festmény és Dürer-tárlat

2005. június 27. 12:29

Lapszemlénkben a mai rövidhírek közül válogatunk, melyek közt a Rudas falu feltárása, a lillafüredi rockmúzeum és két érdekes tárlat szerepel.

<

Kelta falu a Rudas alatt

A szerződésben rögzített 110 nap helyett 75 nap alatt végeztek a Rudas fürdő török kori részének feltárásával a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) munkatársai.

A május 13. és október 1. között végzett feltárás legfőbb tanulsága, hogy százszázalékosan bebizonyosodott: a kupolás medence-rész és a hozzá észak felől csatlakozó helyiségek az 1560 évek végén épült török fürdő eredeti, máig álló részei - mondta a főigazgató-helyettes. A kutatás közben találtak ugyancsak török-kori vízvezetékeket, középkori forrásfoglalást, a falakon több helyütt egykori csorgó-kutak nyomaira leltek. Mindeközben rábukkantak egy kelta település maradványaira, ahonnan cserép-darabok kerültek felszínre. A BTM azt javasolta a gyógyfürdő rt.-nek, hogy a falban futó török-kori vezetéket, valamint több pihenő-fülkét eredeti állapotában mutassa be a fürdő közönségének.

A cikk a Népszabadságban


2007-ben rockmúzeum nyílik Lillafüreden

Négyszázmillió forintos költséggel Lillafüreden, egy valamikori honvédségi objektumban, "A sziklában" létesül az ország első rockmúzeuma.

Az alapkövet szombaton helyezte el Bozóki András kulturális miniszter. Az angol "rock" szó magyarul sziklát jelent, történetesen pedig ez "A szikla" lesz a magyar rock legendáinak, relikviáinak, múltjának múzeuma - mondta Fedor Vilmos, Miskolc alpolgármestere. A tervek szerint 2007-ben megnyíló múzeumban nem pusztán tárgyakat helyeznének el, hanem szeretnék azt a hangulatot, látványt megteremteni, amely a magyar rockzenére jellemző. 

A cikk a Magyarország.hu oldalán

Restaurálás közben derült ki, ki festette a képet

A munkálatok közben derült ki, hogy a németalföldi festmény Hoogstraten műve. 

Holland segítséggel restaurált képpel gazdagodott a Szépművészeti Múzeum. A Családi portré című festményt, amelyről éppen a munkálatok közben derült ki, hogy alkotója Samuel van Hoogstraten, délelőtt mutatják be a Szépművészeti Múzeum barokk csarnokában. A holland kapcsolat nem korlátozódik erre az egyetlen alkalomra: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára és a Holland Kulturális Minisztérium államtitkára egyúttal aláírja a két ország kulturális együttműködési szándéknyilatkozatát.

A cikk a Magyar Rádió honlapján


Miksa császár diadalkapuja - Művészóriások óriás metszetei

Első alkalommal tekintheti meg a magyar közönség a világ legnagyobb fametszetét és fametszetsorozatát. Július 1-jétől láthatóak a Szépművészeti Múzeumban az Albrecht Dürer és kortársai által készített, I. Miksa császár diadalát bemutató alkotások, amelyek részint múzeum saját gyűjteményéből, részint a bécsi Albertina Múzeumból és a Nationalbibliothekből származnak.

A nagy német művész koncepciója alapján készült Miksa császár diadalkapuja három és fél méter magas és három méteres széles fametszet. A kapu jobb felét maga Dürer rajzolta és díszítette, a kapu bal oldalát pedig az ő elképzelései alapján műhelyének tagjai illusztrálták. Százkilencvenöt dúcot, más szóval faragott falapot erősítettek össze úgy, hogy a monumentális alkotás végül 36 lapból álljon össze. A diadalkaput a bécsi Albertina Múzeumból kapta kölcsön a Szépművészeti Múzeum.

A cikk a Népszabadságban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kelta falu, rockmúzeum, rejtélyes festmény és Dürer-tárlat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra