Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

5 éve készült el az emberi géntérkép

2005. június 27. 11:30

2000. június 26-án bejelentették, hogy a világ tudósainak szinte teljes egészében sikerült feltárniuk az ember géntérképét.

<

A géntérkép, amelyet a világ 18 országának kutatói összefogva készítettek el, az emberi test teljes genetikai állományának 97 százalékát tárta fel, s ebből 85 százaléknyit teljes pontossággal.

A tudományos világ az 1980-as évek végén határozta el, hogy nemzetközi összefogással feltérképezi az emberi génállományt, azaz meghatározza milyen sorrendben, milyen vegyi anyagok alkotják az emberi testet alkotó több tízezer gént. Még további évekre van szükség a fennmaradó három százalék feltárásához. A térképrajzoláshoz az amerikai-brit vezetésű nemzetközi program mellett egy amerikai magáncég, a Celera Genomics is foglalkozott a témával. Szinte egyidejűleg sikerült megfejteniük az emberi test hárommillió kémiai építőkövét.

A felfedezés egy-két évtizeden belül alapjaiban változtatja meg az orvostudományt. A gyógyításnak, a betegségek megelőzésének teljesen új formái lesznek, új, személyre szabott gyógymódok és gyógyszerek válnak lehetővé a gyógyíthatatlan vagy az örökletes betegségek esetében.

A első teljes emberi géntérképet 2001. február 12-én tették közzé. 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

5 éve készült el az emberi géntérkép

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.tavasz: Régi csibészek

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra