Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Virtuálisan rekonstruálták a waterloo-i csata színhelyét

2005. június 20. 10:00

A számítógépes modell a pontos rekonstrukcióban segít a történészeknek, hogy végre minden részletében megérthessék Napóleon vereségének okait.

<

A csatatér ma

Virtuális séta a XIX. századi Szent György téren
Időutazás kronoszkóppal Aquincumban
Virtuálisan rekonstruálták Hadrianus kéjlakát
Digitális múlt, online kincsek
A Brüsszelhez közeli Hougoumont-nál - az 1815. június 18-án lezajlott csata egykori helyszínén - a Salfordi Egyetem munkatársai lézerszkenneléssel képeztek le minden épületet, facsoportot és farmot. Az adatokat számítógépbe táplálva született meg az a három dimenziós modell, mely azonban a virtuális rekonstrukció segítségével már nem a mai területet, hanem a kétszáz évvel ezelőtti vidéket ábrázolja.

A létrehozott modell nem maradt a számítógépben: az egyetemen egy speciálisan létrehozott 1500 négyzetméteres barlangban három dimenziós kivetítők segítségével tényleges létrehozták az adott környezetet, így bejárható lett az a terület, ahol a Grand Armée és a szövetséges hatalmak összecsaptak. A rekonstrukció részletességére jellemző, hogy a digitális házak falán a lőnyílások és az eredeti golyónyomok is megtalálhatók.

Dr. George Heritage, a kutatás vezető kutatója szerint: "ez egy igazán izgalmas fejlesztés, mely egyedi betekintést kínál ebbe a történelmi csatába. Az általunk leképzett farm a csatatér jobb szélén található, mely kiválóan védhető adottságaival komoly segítséget nyújtott a briteknek, hogy megverjék Napóleon seregét. Reméljük, hogy ezzel is ráirányíthattuk a fényt erre a különleges eseményre."

A kutatók reményei szerint ez a nagyszabású modell hamarosan bemutatható lesz a Waterloo-i Látogató Központban is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Virtuálisan rekonstruálták a waterloo-i csata színhelyét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra