Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mátyás a legnépszerűbb a diákok körében

2005. június 14. 12:20

Szent István népszerűsége nőtt, Kossuthé csökkent a 2003-as év óta, Mátyás király azonban továbbra is a legnépszerűbb a középiskolás diákok körében.

<

A felmérés

Az országos mintavétel időpontja 2005. március-áprilisa volt. Az országos középiskolai kutatásban 501 középiskola 27 729 (2005-ben, 2006-ban és 2007-ben érettségiző és biztosan továbbtanulni szándékozó) diákja vett részt. A résztvevő diákok 59%-a nő, míg 41%-a férfi volt. 2003-ban több személyt is felírhattak a diákok kedvenceik közé, míg 2005-ben egy személyre kérdezett rá a kérdőív.

A húsz legkedveltebb történelmi személy között előkelő helyen szerepel Széchenyi István, megtartva negyedik helyét a ranglistán, és Kossuth Lajos, aki a harmadikról a hatodik helyre csúszott vissza. Adolf Hitler az idén az ötödik helyen végzett. Julius Caesar, Deák Ferenc, Nagy Sándor, Erzsébet királyné, Zrínyi Miklós és Dobó István nevét szintén nagy gyakorisággal említették a diákok. 2005-ben Kleopátra, Augustus Caesar, Nagy Imre és a legkedveltebb költőként is jelölt Petőfi Sándor új befutóként került a toplistára.

A diákok kedvencei



A kedvencek között a tanulók pályaválasztása szerint eltérések mutathatóak ki. A katonai, rendvédelmi pályára készülők gyakrabban említettek háborús szereplőket, hadvezéreket. Az agrár terület iránt érdeklődőknél egyedülállóan jelenik meg Lenin és Kádár János, míg a művészeti beállítottságúaknál II. János Pál Pápa kapott szerepet. Természetesen nemek szerint is vannak eltérések. A lányok rangsorán Mária Terézia, Erzsébet királyné, Kleopátra és Jeanne D'Arc szerepel, míg a fiúk inkább a férfi hadvezéreket részesítették előnyben. Ismeretes, hogy a FISZ középiskolai kutatása a diákok kedvenc íróit és költőit is firtatta. Így lettek irodalmi dobogósaink Petőfi Sándor, Ady Endre és József Attila.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mátyás a legnépszerűbb a diákok körében

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra