Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

100 éves függetlenségét ünnepli Norvégia

2005. június 14. 13:19

Norvégiában ünnepségsorozattal emlékeznek a svédektől való elszakadás, és az ország függetlenségének 100 éves évfordulójára.

<

Népszavazási plakát és VII. Haakon
Norvégia a napóleoni háborúk lezárultával került Dániától Svédországhoz. Ez annak ellenére történt meg, hogy az ország kikiáltotta függetlenségét, elfogadta saját alkotmányát és 1814. május 17-én királyt választott. Svédország ugyanis a mossi egyezményben perszonálunióba kényszerítette az országot, mely bár ebben az esetben szinte teljes függetlenséget jelentett, ám az ország külügyeiért Svédország felelt. Az országban a 19. században a svédekkel szembeni ellenszenv fokozódása vezetett végül a függetlenségi mozgalomhoz.

A svédektől való elszakadást a norvég parlament 1905. június hetedikén szavazta meg. Bár a képviselők a svéd hadsereg katonai fellépésétől és agresszív beavatkozásától tartottak, a teljes függetlenség elérése és kikiáltása teljesen békésen zajlott le. A nyilatkozat aláírása után népszavazást írtak ki, mely megerősítette a független monarchiát, melyben a trónt a dán Károly hercegnek ajánlották fel, aki VII. Haakon néven lett uralkodó.

A megemlékezéseket megnyitó rendezvényen Kofi Annan ENSZ-főtitkár a skandináv országok békés kapcsolatait követendő példaként állította a világ többi része elé. A norvégiai ünneplések idén egész évben tartanak majd; az országban több rádiós és televíziós programot, közel 500 művészeti-, kulturális- és egyéb fesztiválokat rendeznek majd. Az ünneplések azonban nem csak a függetlenség 100. évfordulójának, hanem a nemzetközi diplomáciai kapcsolatfelvétel 100. évfordulójának is szólnak, és ez az év ugyancsak fontos évfordulót jelent a norvég királyi család életében is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

100 éves függetlenségét ünnepli Norvégia

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra