Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Előkerültek Ciano gróf hamvai

2005. június 14. 12:02

Hatvanegy évvel haláluk után kerültek elő egy pléhdobozból Galeazzo Ciano egykori olasz külügyminiszter és négy magas rangú fasiszta vezető maradványai.

<

Benito Mussolini vejét és négy társát 1944. január 11-én végezték ki Veronában, hazaárulás vádjával. A helyi prefektus az ítélet végrehajtása után megparancsolta, hogy nyissák ki a helyszín, a Procolo-erőd kapuit, hogy a hitetlenkedőket meggyőzhessék: Cianóékat valóban kivégezték. Az antifasiszta Guglielmo Adami, a közeli Arbizzano boltosa másnap titokban visszatért, a holttestek azonban már nem voltak ott. Ő azonban összeszedte az általa mártíroknak tekintett áldozatok maradványait - hajat, agyvelőt - , néhány napig a gépkocsijában tartotta egy lepecsételt pléhdobozban, amelyet végül az üzletében lévő Szűz Mária-szobor fülkéjében rejtett el - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Az 51 éves Silvano Gasparatónak apja mesélte el nagybátyja tettét, amelyről egyébként az egész faluban suttogtak. Aztán az évek múlásával elfelejtették. Adami nagybácsi meghalt, a boltot 10 évvel ezelőtt bezárták. Nemrégiben azonban a leszármazottak felújítási munkákat kezdtek benne, így találták meg a dobozt. Visszaemlékezve a történetre, értesítették a hatóságokat és jelenlétükben nyitották ki. A maradványok mellett találtak benne egy papírt, rajta Adami kézírásával a következő mondattal: "44-1-16, 11:50, elhelyezve este" és a helyi lap, az Arena 1944. januári 12-i példányának egy lapját.

A relikviák jelenleg a veronai bíróság bűnjeleket őrző hivatalában vannak. A veronai főügyész értesítette az olasz állami archívumot arra az esetre, ha Ciano és társai maradványai érdekelnék az intézményt.

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Előkerültek Ciano gróf hamvai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra