Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A mayerlingi kastély titka

2005. június 13. 14:37 Csere Péter

Immár több mint száz éve, hogy nem tudjuk - vagy talán nem akarjuk - megérteni és elfogadni azt, ami akkor, abban a Bécs melletti falucskában, a vadászkastélyban történt.

<

Száztizenöt éve halt meg Habsburg Rudolf trónörökös
The Mayerling "Suicide Pact"
1889. január 30. Biztosnak csupán egy dolog látszik: a harmincéves Rudolf főherceg, az Osztrák-Magyar Monarchia trónörököse és ifjú szeretője, a tizenhét éves Vetsera Mária bárónő az előző napon beléptek a mayerlingi kastély kapuján -, hogy aztán elevenen soha többé ne térjenek vissza onnan. Királyokkal és királyi sarjakkal megesett ilyesmi már annak előtte, sőt, utána is, épp elégszer. Mégis, az akkor oly hatalmas Monarchia trónörökösének halála bevonult a történelem nagy rejtélyei közé, pedig tényleg lehetséges, hogy nincs benne semmi rejtélyes. Valóban nem lehet egyértelműen kizárni, hogy a mindenki által tudni vélt szomorú tény igaz: Rudolf lelőtte ifjú szeretőjét, utána pedig golyót eresztett a saját fejébe is. Azonban az egyértelmű, ellentmondásoktól mentes dolgok a szenzációra mégoly éhes emberek fantáziáját is ritkán mozgatják meg. Rudolf trónörökös halála viszont azóta is komoly tudósok és hétköznapi emberek számára jelent megoldásra váró talányt, akár felderítésre váró bűntényt - és ez biztosan nem véletlen.

Mayerlingben nyomát sem találjuk annak, hogy hivatalos helyszíni vizsgálat, vagy bármi hasonló történt volna. Márpedig Rudolf trónörökös, édesapja, I. Ferenc József császár és király után a Monarchia (és a Habsburg-család!) második legfontosabb személyisége volt, minden, ami vele történt, az államügy jelentőségével bírt. Mai kifejezéssel élve "kiemelt VIP-személy" volt tehát, akinek minden lépését amúgy is titkosrendőrök ügyelték. Szinte felfoghatatlan, hogy az állam második legfontosabb emberének nyilvánvalóan erőszakos halála helyszínére nem szállt ki egyetlen vizsgálóbíró sem, nem volt semmiféle helyszíni vizsgálat - helyszíni fotókról vagy nyomrögzítésről már nem is beszélve.

Akiket a császári udvar a mayerlingi vadászkastélyba küldött, két császári adjutáns volt, egyikük pedig néhány órai ténykedés után a helyi postahivatalból az "Alles abgetan" (Minden elrendezve) - szövegű, azóta is sokat vitatott táviratot küldte a Hofburgba. Itt rögtön álljunk meg egy kicsit, és időzzünk el egy ideig a fiatalabb halottnál, mert úgy gondoljuk, Vetsera Mária személye sokkal fontosabb annál, semmint néhány szóval elintézhetnénk. Figyelemre méltó körülmény, hogy az olyan párok, akiket ennyire friss ismeretség köt össze, a legritkább esetben követnek el kettős öngyilkosságot. Márpedig Vetsera baronesse nem egészen három hónapja ismerte a trónörököst, és eléggé megbízható forrásokból tudjuk, hogy csupán január 13-án fordultak közöttük "komolyra" a dolgok. Mellette a hírhedett nőcsábász Rudolf még egy Mitzi Kaspar nevű bécsi kokottal - is - igen bensőséges (nem csak testi!) viszonyt tartott fenn.

Ez a tizenhét éves lány szinte percek alatt lobbant perzselő szerelemre a trónörökös iránt. Az akkor harmincéves Rudolf már számtalan kalandon és hosszabb-rövidebb viszonyon volt túl, nem tudni azonban olyan kapcsolatáról, ahol közte és az éppen "aktuális" hölgy között ekkora lett volna a korkülönbség. Feltételezhetnénk, hogy a meglehetősen kiélt férfi számára a lány az ártatlan tisztaságot és rajongást testesítette meg - ám a bécsi társaságban többen tudni vélték, hogy Mary baronesse sem az a kimondottan ártatlan virágszál már ...

A cikk teljes terjedelmében a júniusi számban olvasható!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A mayerlingi kastély titka

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra