Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kansasi régész vezeti az iraki tömegsírok vizsgálatát

2005. június 13. 13:57

A Kansas Állami Történeti Társaság (Kansas State Historical Society) munkatársa január óta dolgozik Irakban, hogy Szaddám Husszein perére készülve az iraki tömegsírok feltárásának dokumentációját elkészítse.

<

A Tecumsehnek is nevezett Randy Thies a hathónapos iraki küldetés során azt a feladatot kapta, hogy bizonyíték-elemzőként és régészként vezesse a tömegsírok feltárását, majd megvizsgálja a kiásott holttesteket és megállapítsa azok halálának okait.

"Ez egy hatalmas lehetőség" mondta el Thies a sajtónak "és a karrierem csúcspontja. Ám a munka legnagyobb részét az képezi, hogy bizonyítékokat gyűjtsünk Szaddám Husszein emberiség ellen elkövetett tetteire, melyekért most bíróság elé kerül."

A feltárást végző U.S. Agency for International Development szerint nagyjából 260-270 tömegsír lehet Irakban, ám ezek közül eddig csak 53-mat találtak meg. A jelentések szerint 300-400000 ember holtteste lehet ezekben a sírokban.

"Ha ezek az adatok helyesek, akkor ez a népirtás csak az 1994-es ruandai, az 1970-es évekbeli Pol Pot-féle kambodzsai és a második világháborús holokauszt bűncselekményeihez hasonlítható" áll az USAID weboldalán.

Az eleddig csak őskori sírokkal foglalkozó Thies számára a munka azért - saját szavaival élve "felkavaró"-, mert egész mostanáig csak megkövült csontokkal dolgozott, ám most olyan holttestek feltárásában vesz részt, akiket az elmúlt pár évtizedben végeztek ki.

"Van valami különleges, ha emberi holttestekkel dolgozunk. Ez egyfajta megtiszteltetés, ugyanis ezek emberi lények maradványai, akik nem ismeretlen ok miatt haltak meg, hanem kivégezték őket."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kansasi régész vezeti az iraki tömegsírok vizsgálatát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra