Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

1969 óta először adták át a Viktória-keresztet

2005. május 2. 09:52

Csaknem negyven év óta először kapta meg élő brit katona a harctéri bátorságért odaítélhető legmagasabb kitüntetést, a Viktória-keresztet.

<

II. Erzsébet királynő szerdán a Buckingham-palotában ékesítette fel a grenadai születésű Johnson Beharry közlegény díszegyenruháját a bronzkereszttel és a vele járó szalaggal. Beharry még tavaly tavasszal, záporozó ellenséges géppuskatűzben vezette katonai konvoját biztonságba Dél-Irakban, megmentve számos sebesült bajtársának életét. Néhány hétre rá, az iraki felkelők egy újabb rajtaütésében - amelyben ő is súlyos fejsebet kapott - hasonló önfeláldozással menekítette ki egységét a veszélyövezetből.

 

A Viktória-kereszttel élő brit katonát legutóbb 1969-ben tüntettek ki, jóllehet az 1982-es falklandi háború után, posztumusz több elesett katonának is megadták a legmagasabb brit hadi elismerést. A bronz kitüntetést még Viktória királynő útmutatásai alapján tervezték a XIX. század második felében, és anyagához máig a krími háborúban zsákmányolt orosz - valójában kínai gyártmányú - ágyúk beolvasztott bronztömbjéből vágják ki a megfelelő mennyiséget.

 

(Panoráma - Kertész Róbert, London)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

1969 óta először adták át a Viktória-keresztet

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra